background branding

Makelaar wil onterechte bemiddelingskosten niet terugbetalen: wat nu?

bemiddelingskosten-25-10-2018-780.jpg

Wat kun je doen als het je niet lukt om je onterecht betaalde bemiddelingskosten terug te krijgen? Bijvoorbeeld als je makelaar zegt wel degelijk diensten in opdracht van jou te hebben uitgevoerd? Radar vraagt het aan de Woonbond.

Opstellen van contract en uitleg tijdens bezichtiging

Maartje verstuurde deze voorbeeldbrief aan haar makelaar. In de reactie die zij ontvangt staat dat de kosten in rekening zijn gebracht vanwege onder meer het opstellen van het contract en het uitleg geven tijdens bezichtigingen. Volgens de Woonbond zijn beide zaken uitgevoerd in opdracht van de verhuurder, en kan de makelaar daarvoor geen kosten voor de huurder rekenen.

Maartje heeft de woning destijds zelf op de website van de makelaar gevonden. Tenzij je bij de makelaar naar binnen bent gelopen met het verzoek een huis voor je te vinden, is het eigenlijk altijd onterecht om bemiddelingskosten te vragen, aldus de Woonbond.

Onterecht bemiddelingskosten betaald?

Het is al jaren verboden om bemiddelingskosten in rekening te brengen. Sinds 1 juli 2016 geldt dit ook voor onzelfstandige woonruimten, zoals studentenkamers. Volgens de Woonbond komt het nog steeds voor dat makelaars onterecht kosten rekenen. De huurdersorganisatie ziet dat er ook andere benamingen worden gebruikt, zoals  'renting fee', 'kosten huurder', 'administratiekosten', 'contactkosten'.

Hulp bij inschrijving

Maartjes makelaar zegt het geld ook te vragen voor diensten als 'hulp bij inschrijving gemeente' en 'uitleg over regelgeving omtrent huurtoeslag'. De Woonbond zegt daarover: 'Als je die kosten rekent, moeten die wel redelijk en billijk zijn. Als er niks tegenover staat, kun je het ook niet in rekening brengen.'

Wat kun je doen?

Wat kun je doen als de makelaar niet bereid lijkt te zijn de kosten terug te betalen? Je kunt nog een keer per mail laten blijken dat je vindt dat je recht hebt op de bemiddelingskosten. Krijg je het geld alsnog niet terug, of blijft een reactie helemaal uit? Dan kun je een no-cure-no-pay-jurist inschakelen, bijvoorbeeld via de Woonbond.

Radar besteede meerdere keren aandacht aan onterecht betaalde bemiddelingskosten. Zo berichtten we in 2016 dat veel studenten nog bemiddelingskosten moesten betalen, terwijl dat ook voor onzelfstandige woningen destijds al verboden was.