Malafide slotenmakers: zo voorkom je dat je wordt opgelicht

slotenmaker180776768_l_normal_none.jpg

Regelmatig vallen mensen ten prooi aan malafide slotenmakers. Zo kreeg Radar onlangs nog te horen dat een oude vrouw ruim 1500 euro moest betalen, nadat ze haar kelderbox met haar rollator niet meer in kwam. Hoe voorkom je zo’n situatie? En wat is een reële prijs voor een slotenmaker? Radar zoekt het uit.

Brancheorganisatie NSSG, het Nederlands Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde, heeft al jaren een meldpunt tegen malafide slotenmakers. Die hanteren volgens de organisatie slechte service en intimideren hun klanten. Daarbovenop lopen de kosten geregeld op tot zes- of zevenhonderd euro. Ook reparaties van boven de duizend euro komen dus voor, blijkt uit het verhaal van de vrouw

Zijn dat normale bedragen?

Dat is veel te hoog, zegt Danny Janssen van de NSSG tegen Radar. “Bij een buitensluiting met een klassiek slot is tweehonderd euro al aan de hoge kant. Als je een lastig open te breken slot hebt, of een zwaar beveiligde deur, zal het meer kosten. Iets meer, maar niet honderden euro’s.”

Een nieuw cilinderslot hoeft volgens de Consumentenbond niet veel meer dan dertig euro te kosten.  Een cilinder van driehonderd euro, zoals in de tweet, moet de alarmbellen laten rinkelen. 

De kosten kunnen wel wat afwijken door verschillende omstandigheden. Woon je bijvoorbeeld in de Randstad? Dan gelden volgens de Consumentenbond over het algemeen hogere prijzen. Daarnaast is een slotreparatie in de avond, ‘s nachts en in het weekend duurder.

Let extra op bij 085-nummers

Janssen waarschuwt verder voor 085-nummers, omdat malafide slotenmakers vaak zo’n netnummer gebruiken. Veel malafide slotenmakers opereren landelijk en hebben (ook) zo’n netnummer op de site staan. Het is geen wet van meden en perzen, maar het komt vaak genoeg voor dat de Consumentenbond voor dit soort nummers waarschuwt.

Wat kun je dan wel doen? Volgens de Consumentenbond kun je het beste een slotenmaker raadplegen die aangesloten is bij de NSSG. “De kans dat je dan met een tussenpersoon of een oplichter te maken krijgt, is dan een stuk kleiner.”

Hoog resultaat op Google

Tot slot schuilt er een risico achter bedrijven die hoog staan op Google. Wanneer er ‘gesponsord’ bij staat, is het mogelijk dat het bedrijf onbetrouwbaar is. Die advertenties zijn volgens de NSSG zo duur, dat ‘normale’ slotenmakers niet kunnen betalen. “Kies niet zomaar de eerste beste advertentie die u tegenkomt”, aldus de NSSG.

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) probeert de malafide bedrijven al zo veel mogelijk de kop in te drukken. Toch blijkt dit nog niet altijd effectief. In de uitzending van maandag 3 april besteedt Radar uitgebreid aandacht aan deze google-advertenties, die niet alleen door slotenmakers worden misbruikt.

Bronnen: Danny Janssen, NSSG, Consumentenbond, CCV