background branding

'Opgelicht' door een loodgieter. Wat nu?

031022_loodgietersite.jpg

Talloze berichten krijgt Radar binnen van mensen die met spoed een loodgieter hebben laten komen en daarna een exorbitant bedrag hebben betaald. Al dan niet onder enige dwang. In mails vragen gedupeerden zich af of het wel echte loodgieters waren, waarom ze op de factuur geen herleidbaar bedrijf kunnen vinden en kunnen ze via het 085-nummer dat ze belden niemand meer te pakken krijgen. Wat kan je doen?

Aangifte doen

Bij de politie aangifte doen is het eerste wat veel mensen doen, als de 'loodgieters' zijn vertrokken. Helaas worden veel mensen daar weggestuurd met het bericht dat er sprake is van een civiele zaak. Oftewel: iets tussen burgers onderling. 

Daarnaast wordt regelmatig gesteld door agenten dat er geen sprake is van oplichting, omdat er wel degelijk een dienst is geleverd. En inderdaad, toen een redacteur van Radar een afspraak voor aangifte wilde maken werd deze door de politie doorverwezen naar het Juridisch Loket en de rechtsbijstandsverzekering. 

85 gedupeerden bij DAS rechtsbijstand

DAS rechtsbijstand laat in een reactie weten dat zich in de afgelopen maanden alleen al 85 gedupeerden bij hen hebben gemeld. De verzekeraar heeft onlangs een interessante zaak gewonnen bij de rechter, door te stellen dat er sprake is van oneerlijke handelspraktijken. Op grond daarvan zouden gedupeerden van deze loodgieters aangifte kunnen doen.

De loodgieter maakt misbruik van de situatie

De rechter stelt verder dat 'de gemiddelde consument onder de omstandigheden weinig tijd heeft om vergelijkend onderzoek te doen', omdat het om een spoeddienst gaat en er haast geboden is dat er een vakman komt. 'Het heeft er alle schijn van dat de loodgieter- al dan niet samen met de eigenaar van de betreffende website, waarmee hij als zelfstandig ondernemer kennelijk een samenwerking heeft – van die situatie misbruik maakt.

Dit doet hij door de consument, die niet deskundig is op het gebied van riolering en voor een oplossing van het urgente probleem op dat moment volledig afhankelijk is van de gedaagde, te overvallen met een misleidende tarievenlijst op een tablet. Daarnaast eist de loodgieter voor aanvang van de werkzaamheden dat de consument instemt met de tarievenlijst, door een handtekening op de tablet te plaatsen.

Rechtsbijstandsverzekering of Juridisch Loket

Via een rechtsbijstandsverzekering of het Juridisch Loket kan je op grond van de rechterlijke uitspraak proberen de loodgieter te beschuldigen van oneerlijke handelspraktijken en het teveel betaalde geld terugvorderen. De volgende zaken zijn bepalend of zo'n zaak succes heeft:

  • De verstopping is niet opgelost of je hebt uiteindelijk een echte loodgieter moeten bellen die kan verklaren dat de louche loodgieter het probleem verkeerd gedetecteerd heeft.
  • Je hebt de louche loodgieter op verschillende manieren de kans geboden het probleem alsnog te verhelpen.
  • De kosten zijn opvallend hoog.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe voorkom je nou dat je in paniek per ongeluk een louche loodgieter belt? Sla voor de zekerheid het telefoonnummer van een lokale loodgieter op in je telefoon. Hetzelfde kan je doen voor een slotenmaker of elektricien. 

Daarnaast heeft Vereniging Eigen Huis een lijst van betrouwbare vakspecialisten op hun site staan. Deze lijst is speciaal opgezet, zodat je niet met malafide praktijken in aanraking komt. 

Radar keeg de afgelopen weken klachten over de volgende loodgieters:

- 24/7 Loodgieter

- Ontstoppingsvrij

- Riool-ontstoppingsservice.nl

- Loodgieter-top

- www.spoedcentrale-loodgieters.nl

- Loodgietersloket

- SRS

- D.G. Sanitair Installatie Techniek