Marokko staat tien vluchten toe om Nederlanders thuis te brengen

Marokko.jpg

Marokko heeft zich bereid verklaard om op korte termijn een aantal commerciële vluchten toe te staan om Nederlanders naar huis te brengen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt op Twitter dat dat de uitkomst is van een gesprek met de Nederlandse ambassadeur Jeroen Roodenburg en het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

'Verdere details zijn nu nog niet beschikbaar, maar zullen zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt door de betreffende luchtvaartmaatschappijen', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.

Vliegverbod vanwege aantal coronabesmettingen

Vanaf woensdagnacht heeft Marokko een vliegverbod ingesteld met Nederland, omdat het aantal coronabesmettingen in ons land snel stijgt. Het verbod geldt ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

'Zoek een andere route'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadde reizigers van en naar Marokko woensdag al aan om zo snel mogelijk een andere route te zoeken. Via 'andere nabij Nederland gelegen landen', zoals België, kan nog wel gereisd worden. Ook vanuit Duitsland geldt een vliegverbod.

Het is niet bekend hoeveel mensen precies geraakt worden door het vliegverbod. Via vliegmaatschappij Transavia zijn de afgelopen dagen ongeveer 3500 mensen naar Marokko gevlogen. Hoeveel van hen daar nog verblijven, kon een woordvoerder niet zeggen.

Transavia: 'Goed dat er een oplossing is voor Nederlanders in Marokko'

Luchtvaartmaatschappij Transavia verwacht dat er vrijdag meer duidelijk wordt over de vluchten. Ook bekijkt ze vrijdag met hoeveel vluchten het bedrijf in Marokko gestrande Nederlanders kan ophalen. Dan wordt vermoedelijk ook duidelijk wanneer die vluchten kunnen beginnen. Donderdag werd duidelijk dat Marokko wil meewerken om Nederlanders met commerciële vluchten op te halen.

Een woordvoerster van Transavia is blij dat er een oplossing komt voor de Nederlanders in Marokko. 'We hoorden het van de ambassade en wisten al dat er gesprekken gaande waren, maar moeten nu even de details van de afspraken afwachten.' Transavia is al bezig met het maken van plannen, maar kan daar pas uitsluitsel over geven als er meer duidelijkheid is over wat Marokko precies wil toestaan.

Update

Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft van de Marokkaanse autoriteiten toestemming gekregen om de komende week tien repatriëringsvluchten uit te voeren. De eerste, die vertrekt vanuit Marrakesh, komt in de nacht van vrijdag op zaterdag aan op Schiphol, zegt een woordvoerster.

Transavia-topman Marcel de Nooijer waarschuwt dat de tien vluchten waarschijnlijk niet genoeg zullen zijn om iedereen die wil terug naar Nederland te brengen. 'We doen er echter alles aan om samen met onze passagiers naar oplossingen te zoeken.'

De afgelopen week zijn ongeveer 3500 mensen via Transavia naar Marokko gereisd. De afgelopen dagen was er veel onduidelijkheid over wat het vliegverbod betekende voor Nederlandse reizigers die naar het Noord-Afrikaans land waren gereisd. Zo wachtte Transavia dagenlang op een vergunning om met lege vliegtuigen gestrande passagiers te kunnen ophalen.

Transavia roept passagiers met een ticket voor een terugvlucht die al op een andere manier zijn teruggekeerd naar Nederland hun vlucht te annuleren. Zo komen er weer plekken vrij voor andere passagiers.

Bron: ANP