background branding

'Massaal meer stroom verbruikt tijdens hittegolf'

200815 airco werk thuis.jpg

De unieke serie van acht tropische dagen op rij heeft tot een torenhoog energieverbruik geleid. Dat fenomeen ging hand in hand met de verkoop van ventilatoren en airco's die door het dak ging.

Waar het stroomverbruik van huishoudens en kleine bedrijven bij een normale hittegolf zo'n 20 procent hoger ligt, zien Essent en Eneco bij de huidige hittegolf een energieverbruik dat maar liefst 30 procent hoger ligt dan normaal.

Corona en extreme termperaturen

'Vanaf de eerste tropische dag op woensdag 5 augustus tot en met donderdag 13 augustus steeg het dagelijkse verbruik tot 30 procent', zegt een woordvoerder van Essent zaterdag. Ook Eneco zag het stroomverbruik, naarmate de hitte aanhield, oplopen tot wel 30 procent meer.

Beide energieleveranciers denken dat dit komt doordat het 's nachts niet afkoelde, mensen veel thuiswerken, minder op vakantie gaan als gevolg van het coronavirus en het rendement van zonnepanelen lager is als de temperatuur toeneemt. 'Hierdoor deden we tijdens de hittegolf vermoedelijk vaker een beroep op airco’s en ventilators om de hitte te bestrijden.'

'Ventilator? Beter warmte buitenhouden'

Volgens een onderzoek van Essent gebruikt bijna de helft van de Nederlanders een ventilator om het huis koel te houden, terwijl een op de vijf Nederlanders een airco heeft. 15 procent van de Nederlanders zou overwegen er een te kopen.

Essent heeft overigens wel een tip: 'Airconditioners worden gebruikt om warmte te verdrijven. Beter is het om warmte buiten te houden met zonwering en door ramen en deuren dicht te houden. Daarnaast helpt goede isolatie – en de daarbij horende ventilatie – om het huis koel te houden op warme dagen, mits gesloten ramen en deuren.'

Bron: ANP