Massaclaim tegen Google om Android besturingssysteem: zo schrijf jij je in

Google Massaclaim

Stichting Massaschade en Consument daagt Google voor de rechter om haar Android besturingssysteem. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Nederlandse Android-smartphones systematisch grote hoeveelheden informatie over het toestelgebruik naar Google doorzetten, zelfs met de meest privacyvriendelijke opties ingeschakeld.

Waarom wordt Google aangeklaagd?

Onderzoekers ontdekten dat een bundel processen genaamd Google Play Services geruisloos op de achtergrond van Android-smartphones draait. Deze processen kunnen niet worden uitgezet of verwijderd en registreren continu wat er op en rondom de telefoon plaatsvindt. Zo wordt met Google gedeeld welke apps je gebruikt, welke producten je bestelt en zelfs of je ligt te slapen.

Hoe ziet de massaclaim eruit?

Hiermee overtreedt Google volgens stichting Massaschade en Consument een groot aantal Nederlandse en Europese regels die de consument moet beschermen. Vandaar dat de stichting fundamentele (privacy)wijzigingen wil afdwingen. 

De stichting eist daarnaast een schadevergoeding namens alle Nederlanders die in de periode vanaf mei 2018 tot nu een Android-telefoon in gebruik hebben gehad. Naar schatting gaat het om meer dan negen miljoen mensen. Hoe hoog de schadevergoeding is, wordt pas bekend na de uitspraak van de rechter. 

Zo doe je mee aan de massaclaim

Heb jij in deze periode een Android-smartphone gebruikt? Dan kun je meedoen aan deze massaclaim. Aanmelden is gratis en kan via deze website

Het uitgangspunt van de massaclaim is ‘no cure no pay’. Dit betekent dat jij niks hoeft te betalen als er geen positieve uitspraak komt. Wint de stichting Massaschade en Consument de rechtszaak en krijg je een schadevergoeding? Dan betaal je 17.5 procent hiervan aan de partij die hiervoor gestreden heeft. Daarnaast kan er een deel van jouw vergoeding worden ingehouden om de kosten van deze actie te vergoeden. 

Google al eerder aangeklaagd

De Consumentenbond startte ook al een massaclaim tegen Google vanwege privacyschending. Het ging hierbij niet alleen om mensen met een Android-telefoon. Ook als je gebruikmaakt van bijvoorbeeld Google Search, Google Chrome, Google Maps, YouTube of Gmail, schendt Google je privacy.