Consumentenbond start massaclaim tegen Google: zo schrijf jij je in
Stichting Bescherming Privacybelangen en de Consumentenbond dagen Google voor de rechter. Ze eisen schadevergoeding voor consumenten, omdat het techbedrijf op grote schaal privacy schendt. Wil jij je aansluiten bij deze massaclaim? Wij leggen uit hoe je dat doet.
Waarom wordt Google aangeklaagd?
Maak jij gebruik van bijvoorbeeld Google Search, Google Chrome, Google Maps, YouTube of Gmail of heb je een Android-telefoon? Dan volgt Google jouw gedrag zonder daar genoeg informatie over te geven of toestemming voor te vragen.
De techreus deelt jouw gegevens over bijvoorbeeld je gezondheid, etniciteit en politieke voorkeur vervolgens met honderden partijen via online advertentieveilingen. Ook verzamelt Google voortdurend je fysieke locatie, ook als je jouw mobiel of laptop niet actief gebruikt. Dit is in strijd met de Nederlandse en Europese privacywetgeving.
Hoe ziet de massaclaim eruit?
Vandaar dat Stichting Bescherming Privacybelangen en de Consumentenbond eisen dat Google hiermee stopt. Daarnaast willen ze een financiële compensatie van 750 euro voor alle Nederlandse Google-gebruikers.
Omdat je in je eentje geen kans maakt tegen zo’n groot bedrijf, zijn de Consumentenbond en Stichting Bescherming Privacybelangen een massaclaim gestart. Ze verenigen gedupeerden en gaan namens hen de juridische strijd aan. Als je je inschrijft, steun je de actie en kun je de schadevergoeding eisen. Ondertussen hebben al ruim 82.000 consumenten dit gedaan.
Zo schrijf je je in
Aanmelden voor deze massaclaim is gratis en kan via deze website. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de Consumentenbond. Wel moet je minimaal 16 jaar oud zijn, na 1 maart 2012 producten of diensten van Google hebben gebruikt en in Nederland wonen.
Het uitgangspunt van de massaclaim is ‘no cure no pay’. Dit betekent dat jij niks hoeft te betalen als er geen positieve uitspraak komt. Winnen de Consumentenbond en Stichting Bescherming Privacybelangen de rechtszaak en krijg je een schadevergoeding? Dan betaal je een deel hiervan aan de partijen die hiervoor hebben gestreden. Dit is maximaal 25 procent van het bedrag.