Virusscanner Avast verkocht privégegevens miljoenen Nederlanders: zo dien je een claim in

avast.png

Zeer gevoelige gegevens van miljoenen Nederlanders zijn verkocht door beveiligingsbedrijf Avast. Daarmee zou het bedrijf miljoenen euro’s hebben verdiend, meldt het AD. Er wordt een massaclaim voorbereid, waar jij je bij kan aansluiten.

Wat is er aan de hand?

Avast kwam in 2019 al in de publiciteit toen bekend werd dat het gevoelige gegevens had verzameld. Het gaat onder andere om Google-zoekopdrachten, gps-coördinaten, bezoeken aan pornowebsites en zelfs de volledige zoekgeschiedenis van klanten. Deze gegevens zijn doorverkocht aan onder andere Google, Yelp, Microsoft en Pepsi. 

Ruim 435 miljoen gebruikers, waarvan vijf miljoen Nederlanders, hadden de afgelopen jaren op hun telefoon of pc antivirussoftware geïnstalleerd staan van Avast. Voorbeelden zijn AVG Online Security, Avast Secure Browser en AVG Secure Browser.

Paar keer per week Radar-artikelen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Hoe dien ik een claim in?

Stichting CUIC, een afdeling van burgerrechtenorganisatie Privacy First, sleept de antivirusgigant voor de rechter. Ook wordt er een schadevergoeding geëist, van tussen de 800 en 1.100 euro per gebruiker. Had jij in de periode 2015-2020 een virusfilter of browserextensie van Avast op je laptop, computer, telefoon of tablet staan? Dan word je opgeroepen je hier aan te melden voor compensatie. Wegens grote belangsteling kan het zijn dat de website soms overbelast is.

"Hoe meer consumenten zich aansluiten, hoe groter de kans dat Avast daadwerkelijk over de brug zal moeten komen met een schadevergoeding voor gebruikers”, zegt Wilmar Hendriks van CUIC tegen het AD.

Excuses niet genoeg

De directie van Avast heeft inmiddels excuses aangeboden. Voor de Nederlandse privacywaakhond is dat niet genoeg. “Je moet niet kunnen wegkomen met dit soort praktijken waar willens en wetens geld is verdiend aan privacyschending”, zegt Hendrinks.

Niet alleen consumenten, maar ook diverse bedrijven hebben afstand genomen van Avast toen de praktijken aan het licht kwamen. Zoals Mozilla, bekend van webbrowser Firefox.