Banken krijgen meer inzicht in jouw betalingen door wijziging witwaswet

Privacy-190355324_s.jpg

Door een wetswijziging zullen een aantal van de grootste Nederlandse banken in staat zijn alle betalingen van meer dan 100 euro samen te bekijken. Dat staat in een voorgestelde verandering in de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme, meldt De Telegraaf. 

Op dit moment kunnen banken al alle transacties van eigen rekeninghouders controleren, maar kunnen die niet van andere banken inzien. Door samen inzicht te krijgen in alle transacties van meer dan 100 euro willen ING, Rabobank, ABN Amro, De Volksbank en Triodos een grotere kans hebben om illegale transacties op te sporen. Grote transacties, die zijn opgesplitst in betalingen via verschillende banken om onder de radar te blijven, zijn zo beter te herkennen.

TMNL

Vanaf 2021 worden zakelijke betalingen al gecombineerd en gecontroleerd door Transactie Monitoring Nederland (TMNL). Door deze wetswijziging zal ook het bekijken van particuliere transacties boven de 100 euro mogelijk worden.

Kritiek op inbreuk van privacy

Het is een controversieel plan, dat bekritiseerd wordt op inbreuk van privacy door de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën geeft aan dat deze bezwaren zijn weggenomen door extra garanties in het huidige voorstel. Zo gaan betaaldata anoniem naar TMNL en kan die op deze manier niet zien wie de transactie heeft gemaakt. Pas als TMNL een probleem vindt, wordt de bank ingelicht. De bank kiest vervolgens of er onderzoek wordt gedaan en kan het melden bij de politie.

Niet alle banken doen mee

Een probleem voor TMNL is dat niet alle banken onderdeel zullen zijn van de nieuwe wet. Het sleepnet is eenvoudig te omzeilen door een andere bank te gebruiken. Toezichthouder De Nederlandsche Bank kan banken niet verplichten om mee te doen met de TMNL. Maar de Nederlandse Vereniging van Banken verwacht dat andere banken vrijwillig zullen aansluiten.  ‘De wet maakt ook mogelijk dat banken opsporing van ongebruikelijke transacties uitbesteden’, zegt een woordvoerder. ‘Dat kan op langere termijn goedkoper en effectiever zijn.’

Banken Van Lanschot Kempen en online banken Knab en Revolut zeggen te onderzoeken of zij zullen gaan deelnemen. Neobank Bunq heeft geen plannen om onderdeel te worden van TMNL.

Bron: De Telegraaf