Mastercard introduceert betaalkaart voor transgenders en mensen die niet expliciet man of vrouw zijn

10072020 mastercard.jpg

Mastercard stelt eind 2020 de True Name-kaart op de Europese markt beschikbaar. Met deze kaart wil het bedrijf hun solidariteit uiten aan mensen die zich niet kunnen of willen identificeren met de naam die op hun betaalkaart staat. Dit geldt met name voor transgenders en mensen die zich niet expliciet man of vrouw voelen.

De True Name-kaart werd in 2019 al geïntroduceerd in de Verenigde Staten.

Gewenste persoonsnaam op kaart weergeven

Veel transgenders en non-binaire personen zien af van officiële naam- en geslachtsveranderingen vanwege de kosten, complexiteit en de angst die hiermee gepaard gaan. Door de invoering van de True Name-kaart kan de voorkeursnaam wél op de betaalkaart worden weergeven, zonder dat hier een lang en moeizaam juridisch proces aan vooraf gaat.

'Bron van gevoeligheid'

Het bedrijf meldt dat voor velen in de lhbt-gemeenschap (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) geldt dat de naam op hun creditcard of bankpas niet hun ware identiteit weerspiegelt. 'Met name voor transgenders en niet-binaire personen kan de kaart een bron van gevoeligheid zijn en een verkeerde voorstelling geven van hun ware identiteit tijdens het winkelen en in het dagelijkse leven.'

Negatieve ervaringen

Uit de transgender-enquête van de National Center for Transgender Equality is namelijk gebleken dat 32 procent van de personen die een identiteitsbewijs hebben getoond met een naam (of geslacht) die niet overeenkwam met hun uiterlijk, negatieve ervaringen hebben gehad. Zo worden ze bijvoorbeeld lastiggevallen, geweigerd en zelfs aangevallen.

De kaart heeft overigens geen additionele nalevingsvereisten bovenop de huidige creditcardprogramma's waardoor implementatie met Mastercard - volgens het bedrijf - eenvoudig is.

Maar wat nu als een winkelier de naam wilt controleren?

Marene Arnold, director area marketing en communicatie, antwoordt desgevraagd dat een betaalkaart sowieso geen identificatiemiddel is. 'Maar mocht een kaarthouder in de situatie komen dat de winkelier een naam zou willen controleren, dan zouden mogelijke oplossingen kunnen zijn:

  • Het weergeven van de wettelijke naam (versus de 'true name') in de bankieren app.
  • Het weergeven van de wettelijke naam op de achterkant van de kaart en de 'true name' op de voorkant.

Wellicht zijn er nog wel andere oplossingen mogelijk, dat zal per kaartuitgevende instantie verschillen. Dus dat gaan we in de komende periode verder uitzoeken met deze partijen', aldus Arnold.