McDonald’s, Burger King en KFC weren: mag een gemeente bepalen of je naar een fastfoodtent kunt gaan?
Als het aan de gemeentes Amsterdam, Den Haag, Ede, Rotterdam en Utrecht ligt, wordt er meer gedaan aan de strijd tegen overgewicht. Ze willen daarom mogelijkheden om ongezond voedselaanbod te weren.
De afgelopen jaren zijn er steeds meer fastfoodketens (McDonalds, Kentucky Fried Chicken en Burger King) bijgekomen. RTL nieuws meldt dat er op dit moment 470 vestigingen zijn in Nederland. De 'snackbardichtheid' is ook aanzienlijk toegenomen. Mensen zouden hierdoor sneller zijn geneigd om slechtere voedselkeuzes te maken.
Mag een gemeente bepalen wat je eet?
Wat nu wel ter discussie staat is de vraag óf en in hoeverre een gemeente mag bepalen wat mensen eten. Volgens Anniek de Ruijter, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam, is het een 'politiek ingewikkelde discussie'. 'Het gaat om de vraag hoe ver de individuele vrijheid gaat ten opzichte van de publieke taak, verklaart ze tegenover het nieuwsplatform. Je kunt de vraag echter ook omdraaien: want in hoeverre is overgewicht nog wel een individuele verantwoordelijkheid? Uit onderzoek blijkt namelijk dat het voedselaanbod in je omgeving je voedselkeuze beïnvloedt.
Omgevingswet
Gemeentes zouden nu de grenzen van de wetgeving opzoeken en alleen reguleren op basis van factoren in de omgeving. Ze pleiten daarom voor een bredere interpretatie van de Omgevings- of Warenwet. 'Nu moeten gemeentes naar andere argumenten zoeken om iets af te wijzen', aldus De Ruijter.
Het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport laat aan RTL weten dat ze samen met gemeentes gaan kijken naar de mogelijkheden en de nodige bevoegdheden om de voedselomgeving gezonder te maken.
Welke gefrituurde snacks zijn het minst ongezond?
Radar besteedde eerder al aandacht aan fastfood. Wil je weten welke snacks het minst ongezond zijn? Lees dan dit artikel!
Wat vind jij hiervan? Reageer op ons forum
Mag de gemeente dit bepalen? Geef je mening op ons forum!
Bron: RTL Nieuws