background branding

Medewerkers treinen Noord-Nederland staken vanaf 15 december

Arriva-trein-ANP-418224192.jpg

Medewerkers van regionale treinen in het noorden van Nederland gaan vanaf donderdag 15 december staken na het stuklopen van een cao-overleg, heeft FNV bekendgemaakt.

'Donderdag 15 december gaan we een staking organiseren op het regionale spoor in Friesland. Op vrijdag 16 december volgt het regionale spoor in de provincie Groningen en maandag op het regionale spoor in Zuid-Oost Drenthe', zegt Edwin Kuiper, bestuurder van FNV. Daarna volgen waarschijnlijk nog meer stakingen, maar daar moeten de bonden nog afspraken over maken.

Arriva

De aangekondigde stakingen hebben in alle gevallen betrekking op treinen van Arriva.

Beloftes niet nagekomen

Volgens Kuiper zijn werkgevers 'keer op keer' hun afspraken niet nagekomen. Woensdag verstreek een ultimatum van FNV, CNV en VVMC. Vlak daarvoor dienden werkgevers nog een nieuw loonbod in. 'Ze zouden met een verbeterd loonbod komen, die belofte zijn ze niet nagekomen. Daarnaast zijn alle voorstellen van vakbonden van tafel geveegd', aldus de vakbondsman.

Lonen meestijgen met inflatie

Het conflict draait om één van de twee cao's in het streekvervoer, die voor zo'n 1300 werknemers van bedrijven als Qbuzz, Arriva en Keolis geldt. Voor deze conducteurs, machinisten en buschauffeurs eisen de vakbonden dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie, die nu erg hoog is.

'Jammer dat de gesprekken worden afgekapt'

Een woordvoerder van Arriva noemt de aangekondigde staking jammer. 'We waren blij met de gesprekken die we voerden en dat ze nu weer worden afgekapt vinden we jammer. We hadden graag nog wat langer onderhandeld en we hopen toch weer snel om tafel te kunnen op een of andere manier', aldus de zegsman.

Bron: ANP