Medewerkers ziekenhuizen voeren opnieuw actie

261021 ziekenhuisgang.jpg

Medewerkers van alle acht de universitaire ziekenhuizen doen sinds middernacht mee aan een demonstratie voor betere arbeidsvoorwaarden en een lagere werkdruk. De eerste uren zijn met name besteed aan voorbereidingen zoals het ophangen van spandoeken, meldt de FNV, een van de organisatoren. Inmiddels wordt er al volop geflyerd. "De sfeer is goed", meldt een woordvoerster.
 

Pas vanaf een uur of negen zullen de demonstraties duidelijker merkbaar zijn. Dan staan de eerste actieprogramma's gepland. De deelnemers aan het protest houden onder meer protestmarsen rond de ziekenhuizen, sport- en mindfulnessclinics, pubquizzen over de cao, voorleesmarathons op kinderafdelingen en speeches op zeepkisten. Rond het middaguur gaan ze voor zichzelf applaudisseren.

Alle planbare zorg vervalt op zondag

De actievoerders draaien bovendien zondagsdiensten, waardoor alle planbare zorg die dag komt te vervallen en alleen spoedzorg en behandelingen die niet kunnen worden onderbroken doorgaan. Met 279 deelnemende ziekenhuisafdelingen is het volgens de vakbond FNV "de grootste actie ooit in de academische ziekenhuizen".

Bron: ANP