Zeven ziekenhuizen in staking: 'Grootste actie ooit in de zorg'

280921 ziekenhuis.jpg

Zorgmedewerkers van zeven academische ziekenhuizen zijn in staking gegaan. Volgens FNV Zorg gaat het om duizenden medewerkers en de grootste staking ooit door medewerkers van universitair medisch centra.

De stakers eisen onder meer loonsverhogingen en maatregelen tegen de hoge werkdruk. Op veel afdelingen worden zogeheten zondagsdiensten gedraaid. Dat betekent dat alle planbare zorg vervalt en alleen spoedeisende hulp beschikbaar is.

Verschillende afdelingen gesloten

Per ziekenhuis worden verschillende afdelingen gesloten, zoals de operatiekamers, radiologie, laboratoria en diverse verpleegafdelingen. Alle spoedeisende hulp, oncologie, hartbewaking en kraam-couveuseafdelingen draaien wel door. De actie duurt 24 uur.

De stakende medewerkers hoeven zich niet te vervelen. Volgens de zorgbond worden er verschillende activiteiten voor hen georganiseerd, zoals een pubquiz, pingpongwedstrijden en een 'koffie-taart-moment' met patiënten. Ook is er een podiumprogramma met diverse sprekers.

Het Radboudumc in Nijmegen doet als enig universitair ziekenhuis niet mee aan de staking.

26 oktober nieuwe staking

Medewerkers van academische ziekenhuizen gaan dinsdag 26 oktober opnieuw staken, laat een woordvoerster van FNV Zorg weten. 'Dan volgt de tweede stakingsdag. Er worden dan weer zondagsdiensten gedraaid', aldus de zegsvrouw. Of de medewerkers van het Radboud met de tweede staking wel meedoen is nog onbekend.

FNV en werkgeversorganisatie NFU kwamen eerder deze maand niet tot een akkoord. De vakbonden spraken van een zeer teleurstellend eindbod van NFU. Alleen verpleegkundigen en doktersassistenten gaan er volgens het voorstel van de werkgevers in salaris iets op vooruit.

Bron: ANP