Medicijncombinatie kan kankerpatiënt schaden

Bijna de helft van de kankerpatiënten slikt medicijnen die nadelig kunnen zijn voor de behandeling van hun ziekte. Veel patiënten krijgen naast de geneesmiddelen tegen kanker ook andere medicijnen zoals slaapmiddelen, maagzuurremmers, antidepressiva en bloedverdunners.

Deze middelen kunnen de werking van de kankergeneesmiddelen verminderen of de bijwerkingen ervan verergeren. De gevolgen van een verkeerde combinatie van medicatie variëren, maar in het ernstigste geval kan een patiënt overlijden.

Dat maakte het Erasmus MC woensdag bekend. Onderzoekers willen dat er een landelijk patiëntendossier komt waarin oncologen kunnen zien of een patiënt nog andere medicijnen krijgt en of die wel goed samengaan met bijvoorbeeld chemotherapie. Ziekenhuizen hebben nu een apart systeem voor thuismedicatie en een apart systeem voor kankergeneesmiddelen en die zijn niet gekoppeld.

Aan het onderzoek deden bijna 900 patiënten uit verschillende ziekenhuizen mee. De resultaten van de studie worden komend weekeinde op een congres van oncologen in Wenen gepresenteerd.

Bron: ANP