Nieuw middel bij uitgezaaide borstkanker

Het geneesmiddel Afinitor van fabrikant Novartis mag na Europese goedkeuring nu ook in Nederland gebruikt worden bij borstkanker. ''Een grote stap voorwaarts'', aldus een woordvoerster van de Borstkanker Vereniging Nederland.

Het middel werd al voor onderzoek gebruikt en door de recente goedkeuring van de Europese Medicijnen Agentschap (EMA) kan het nu ook echt worden gebruikt.

Het medicijn, dat ook bij andere vormen van kanker wordt gebruikt, is geschikt voor vrouwen die uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker hebben. Het middel kan patiënten niet genezen, maar remt de tumorgroei met enkele maanden waardoor de belastende chemotherapie uitgesteld kan worden.

''Dat lijkt misschien weinig, maar het is een grote winst. Die extra maanden kunnen heel veel betekenen voor zieke vrouwen, om afscheid te nemen bijvoorbeeld'', aldus de woordvoerster van de Borstkanker Vereniging. Tussen de 500 en 1500 vrouwen per jaar zouden hier profijt van kunnen hebben.

Mogelijk neemt de levensverwachting voor vrouwen toe, maar dat moet nog definitief worden aangetoond in onderzoeken.

Het is de bedoeling dat ongeveer 40 Nederlandse ziekenhuizen de nieuwe medicatie gaan gebruiken. Sinds 2009 wordt het middel al op een paar plekken gebruikt, maar nu er Europese goedkeuring is voor de medicatie, worden die locaties snel uitgebreid. In de Verenigde Staten wordt Afinitor al gebruikt voor de behandeling van borstkanker.

Bron: ANP