Medische ID op je telefoon: cruciale hulp in noodsituaties
In een noodsituatie kan het je leven redden als hulpverleners snel jouw medische gegevens in kunnen zien. Daarvoor kun je de medische ID op je smartphone gebruiken. Hier kun je medische gegevens invullen die voor jou van belang zijn, zoals of je donor bent, allergieën hebt of aandoeningen hebt. Ook je SOS-contactpersonen staan hier vermeld. Gebruik jij de functie op je telefoon?
Wat staat er in een medische ID?
Je kunt zelf kiezen hoeveel gegevens je in je medische ID toevoegt. Of je heftige allergieën of aandoeningen hebt, of een zeldzame bloedgroep hebt, zijn belangrijke gegevens voor een hulpverlener. De juiste gegevens invoeren kan daarom je leven redden.
Deze gegevens kun je allemaal invoeren in je medische ID:
- Persoonlijke gegevens zoals je geboortedatum
- Medische aandoeningen
- Medische aantekeningen
- Allergieën en allergische reacties
- Medicijnen
- Bloedgroep
- Of je orgaandonor bent
- SOS-contactpersonen (als je in een noodsituatie terecht komt, krijgen jouw SOS-contactpersonen een melding)
Jij of een hulpverlener kan je medische ID bekijken door omhoog te vegen of te tikken op het toegangsscherm en dan op ‘Noodgeval’ te drukken. Daar kun je dan op ‘Medische ID’ tikken. Op de meeste iPhone-modellen kun je ook vijf keer op de ontgrendelingsknop drukken om je medische ID in te zien.
Ook kan iemand met de hulp van deze gegevens gemakkelijk een verloren telefoon terugbrengen bij de eigenaar.
Zo activeer je de medische ID op je iPhone
Heb jij je medische ID nog niet aangezet? Hieronder kun je lezen hoe jij dat doet op jouw smartphone.
- Open de app ‘Gezondheid’ op je iPhone, met het roze hartje.
- Tik rechtsboven op je foto (of het blauwe poppetje) en druk vervolgens op 'Medische ID'.
- Druk op 'Aan de slag' of 'Wijzig' en voer je informatie in.
- Tik onder 'SOS-contactpersonen' op 'Voeg SOS-contactpersoon toe' en voeg eventueel contactpersonen toe.
- Vergeet niet de optie Toegang in noodgevallen in te schakelen. Als je dat niet doet, kan er alsnog niemand bij je medische ID zonder dat je eerst zelf je telefoon ontgrendelt..
- Tik op 'Gereed'. Je medische ID is nu ingesteld. Je kunt deze bekijken door vijf keer snel achter elkaar op de ontgrendelknop te drukken, rechts aan je iPhone.
Als je een andere noodoproep hebt gedaan, ontvangen jouw SOS-contactpersonen een bericht van je iPhone. Tenzij je dit bericht annuleert. Zij krijgen dan je huidige locatie te zien, als deze beschikbaar is om te sturen. Even daarna krijgen ze af en toe een update als je locatie verandert.
Zo activeer je de medische ID op je Android:
- Open de 'Contacten'-app.
- Druk helemaal bovenaan de lijst op jouw eigen naam.
- - Gebruik je Android 9.0? Druk dan op: 'Voeg uw medische gegevens toe zodat hulpdiensten deze kunnen zien zelfs wanneer uw telefoon is vergrendeld'.
- - Heb je nog Android 8.0? Klik dan op: 'Voer uw medische gegevens in voor gebruik bij een noodgeval'.
- Druk op 'OK'.
- Tik op de categorie die je wilt invullen, bijvoorbeeld 'Bloedgroep invoeren'.
- Vul de medische informatie in die jij wilt invullen.
- Klaar met invullen? Tik op 'Opslaan'.
Niet elke Android-telefoon is hetzelfde, het kan zijn dat het bij jouw telefoon net anders werkt. Als de volgorde hierboven niet klopt, zoek dan in je telefoon op ‘Medische gegevens’. Zo zou je hem moeten kunnen vinden.
Is er risico verbonden met je medische ID instellen?
Het is heel gunstig als hulpverleners belangrijke medische informatie over jou hebben als het er toe doet, op het moment dat je in nood verkeert.
Een keerzijde is dat andere mensen dan hulpverleners ook toegang hebben tot je medische ID, ook kwaadwillenden. Als je jouw telefoon verliest of deze gestolen wordt, liggen deze gegevens dus ook op straat. Is dat een reden om het niet te doen?
Wat zegt de politie hierover?
Radar stelde deze vraag aan Dylan Romeo, woordvoerder korpsleiding bij de politie. “Zo’n medische ID kan handig zijn, net zoals meer digitale producten als de Apple Watch, of een sportring of -armband. Als je deze data beschikbaar stelt komt daar ook een risico bij kijken,” vertelt de woordvoerder.
Hij benoemt dat de politie over dit ‘risico’ geen uitgesproken mening heeft: “De vraag is hoe groot dat risico is. Het is niet toegestaan om zo met identiteit van iemand om te gaan, en dus strafbaar om iets met deze gegevens te doen,” aldus Dylan Romeo, woordvoerder bij de politie.
Het is dus de vraag wat het voordeel is voor een kwaadwillende die toevallig jouw telefoon in handen krijgt. In zo'n geval kun je aangifte doen bij de politie. Wil jij liever niet over dat risico nadenken? Je kunt zelf kiezen wat je wel of helemaal niet invult bij je medische ID.