Wat doe je als iemand doorrijdt na een aanrijding?
Ben je weleens slachtoffer geworden van een aanrijding waar de andere partij snel is doorgereden? Je hoopt deze situatie nooit mee te maken, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Wat kun je dan doen? En hoe strafbaar is het om door te rijden na een ongeval?
Strafbaar of niet altijd?
Wat als iemand achterop je auto rijdt, je spiegel eraf knalt, of op een andere manier een ongeluk meemaakt op de weg, en zomaar doorrijdt? Dat is niet in alle gevallen strafbaar. Je kunt natuurlijk schrikken van het ongeluk en in paniek doorrijden.
De dader krijgt van de politie twaalf uur de kans om zich te melden als veroorzaker van schade of letsel, zonder gegevens achter te laten. Meld je je niet, dan ben je strafbaar volgens artikel 7 van de Wegenverkeerswet. Als iemand na de aanrijding acute medische hulp nodig heeft, is het altijd strafbaar om door te rijden.
Wat doe je als slachtoffer van aanrijding?
Als je zelf in een ongeluk of aanrijding terechtkomt en de veroorzaker rijdt na het ongeval meteen door: wat doe je dan? Bescherm altijd eerst jezelf en je gezondheid. Als je in de gelegenheid bent, noteer dan alle informatie over de situatie die je weet.
Bijvoorbeeld het kenteken van de andere auto, een beschrijving van de bestuurder, wat er precies is voorgevallen en of er andere personen bij het ongeval waren. Bel dan zo snel mogelijk na het ongeval de politie. De agenten ter plaatse helpen u dan verder.
Vervolgens maak je een melding bij de politie. Zij starten dan een onderzoek. Ook als je weinig meer weet, ga dan bij de politie langs. Mogelijk melden meer getuigen zich.
Schade verhalen via de app
Tegenwoordig hoef je niet per se een ‘ouderwets’ schadeformulier in te vullen. Je kunt schade namelijk melden via een app op je smartphone. Deze app kun je vinden door te zoeken op ‘mobielschademelden.nl’ in de app store. Je kunt dan een foto van de schade en de (verkeers)situatie als bijlage toevoegen.
Extra straf voor wegrijden?
Voor wegrijden bij een ongeval lopen de straffen uiteen, van geldboetes tot taakstraffen of een aantal maanden gevangenisstraf. Ook kan het rijbewijs worden afgenomen. De straf is afhankelijk van de situatie.
Als de dader ook schuldig was aan het verkeersongeluk zelf, kan de straf verhoogd worden. Veel te hard of roekeloos rijden of onder invloed zijn van drugs of alcohol, kan er ook voor zorgen dat de straf flink zwaarder uitvalt.
Wat als de dader niet wordt gevonden?
Als de politie de dader van het ongeval niet kan vinden, blijft de dader onbekend. In dat geval kun je als slachtoffer een claim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Deze partij is er om mensen die schade hebben opgelopen door toedoen van een onbekende derde partij te helpen.
Het is te hopen dat je niet in zo’n situatie terechtkomt, maar zo wel, kun je een claim bij Waarborgfonds Motorverkeer indienen. Dat werkt een beetje hetzelfde als bij een verzekeringsmaatschappij. Het is wel verstandig om je daarvoor te laten adviseren door een letselschadeadvocaat. Zo weet je zeker dat je niets van de claim mist.
Hoe zit het met letselschade?
Als u letselschade heeft opgelopen door de schuld van een ander bij een ongeluk, heb je in veel gevallen recht op schadevergoeding. De hoogte van deze vergoeding hangt af van een aantal dingen: de ernst van het letsel en de impact die het heeft op het dagelijkse leven.
Ben je slachtoffer van een verkeersongeval en heb je rechtshulp nodig? Of wil je weten hoe hoog deze schadevergoeding kan oplopen voor jouw situatie? Neem in beide gevallen dan contact op met een letselschadeadvocaat.
Hoe zit het met emotionele schade?
Naast schade aan het voertuig of het fysieke lichaam, kan het ook zijn dat er mentale schade is opgelopen. Daarbij kunt u denken aan pijn of wat men gederfde levensvreugde noemt. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van rijangst, of verdriet omdat je hobby’s niet meer kan uitoefenen.
Deze schade wordt ook gecompenseerd met smartengeld. De hoogte van dat bedrag hangt weer af van de omstandigheden van het ongeval, de ernst van het letsel en de gevolgen die het voor jou heeft. Meer vragen over een schadevergoeding voor emotionele schade? Of over hoeveel geld dat voor jou kan worden? Dan kun je het beste contact opnemen met een advocaat.