Nieuw systeem om schadevrije jaren in te zien: dit gaat er veranderen
Vanaf begin 2025 gaan verzekeraars met een nieuw systeem werken voor het bijhouden van schadevrije jaren bij autoverzekeringen. Consumenten kunnen vanaf dan via één website zien hoeveel schadevrije jaren ze hebben opgebouwd. Hoe gaat deze website werken? En hoe kom je er tot die tijd achter hoeveel schadevrije jaren je hebt? Radar zoekt het uit.
Waarvoor heb je je schadevrije jaren nodig?
Elk jaar dat je geen schade hebt gemaakt, krijg je er bij je verzekering een schadevrij jaar bij. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, des te meer korting je kan krijgen op de premie die je betaalt. Meer schadevrije jaren kan dus een lagere premie opleveren.
Wanneer je schade maakt, worden er jaren ingenomen. Hierdoor zul je ook meer premie gaan betalen. Wanneer je schade wilt claimen, is het dus nuttig om in te zien of het zelf betalen van de schade goedkoper is dan het betalen van een duurdere premie.
Een nieuw systeem
Het nieuwe systeem is een samenwerking van Verbond van Verzekeraars en Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars. In tegenstelling tot nu, kun je met het nieuwe systeem straks op elk moment via één website opzoeken hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.
De website, mijnschadevrijejaren.nl, kan pas vanaf begin 2025 gebruikt worden. Eerder lag deze begindatum nog een half jaar eerder, maar deze datum is uitgesteld omdat het aansluiten van verzekeraars meer tijd gaat kosten.
“Het doel van het nieuwe systeem is dat verzekeraars en consumenten altijd over het juiste aantal opgebouwde schadevrije jaren kunnen beschikken”, vertelt een woordvoerder van Verbond voor Verzekeringen.
Geen jaren maar maanden
Ook worden je schadevrije jaren dan niet meer gerekend in jaren, maar in maanden. Hierdoor zouden er minder schadevrije jaren verloren gaan wanneer iemand van verzekeraar wisselt.
“Bij overstappen neem je dan ook het precieze aantal opgebouwde jaren en maanden mee", legt de woordvoerder van Verbond van Verzekeraars uit. “Dat is ook eerlijker, je verliest of “wint” dan geen maanden meer als je overstapt.”
Hoe werkt het huidige systeem?
Wie nu wil weten hoeveel schadevrije jaren er zijn opgebouwd, kan deze informatie vaak opvragen bij de verzekeraar zelf. Ook krijg je eens per jaar je polisblad, waarin ook vermeld staat hoeveel schadevrije jaren je hebt.
Ook kun je de informatie opzoeken in de landelijke database Roy-data. Hier kan je wel alleen je schadevrije jaren vinden als je je autoverzekering hebt stopgezet. Verder kun je zelf een inschatting maken van het aantal schadevrije jaren door middel van de bonus-malusladder.
Verbetering
“Het huidige systeem werkt niet goed, dus het nieuwe systeem kan niet anders dan een verbetering zijn”, zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. “Dat het aantal schadevrije jaren tegenwoordig op het polisblad staat, is al een verbetering, maar nog steeds kan je bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering de fout ingaan.”
Ook is het volgens de Consumentenbond positief dat consumenten straks na een schadeclaim kunnen zien hoeveel schadevrije jaren ze zijn teruggevallen. Dat is nu vooral gokken of wachten tot het nieuwe polisblad.
“Wat je nu ook niet weet, als je in de tweede helft van het jaar zit, is of de verzekeraar het aantal schadevrije jaren naar boven of naar beneden heeft afgerond,” zegt de woordvoerder van de Consumentenbond. Ook dat is in het nieuwe systeem zichtbaar.