'Meer actie nodig tegen skimmen'

Fraude in het elektronisch betalingsverkeer moet harder worden aangepakt. Er is meer mankracht nodig om bijvoorbeeld het skimmen van betaalpassen en misbruik bij internetbankieren beter te kunnen bestrijden. Deze praktijken zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat heeft het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie geschreven.

De Nederlandsche Bank heeft dat vrijdag gemeld. In het MOB werken organisaties van winkeliers, banken en consumenten samen.

Een aantal banken heeft aangekondigd de magneetstrip op betaalpasjes buiten Europa standaard te gaan uitschakelen. Dit voorkomt dat criminelen door te skimmen de rekening plunderen. Als de consument dat wil, kan de pas toch worden geactiveerd voor gebruik buiten Europa. Het MOB juicht deze ontwikkeling toe en roept de banken op haar breder in te voeren.

Bij skimmen wordt de magneetstrip van het pasje gekopieerd om de pincode te bemachtigen. De fraudeurs maken dan een kopie van het pasje, waarmee ze geld van rekeningen kunnen halen.

Het MOB is ook blij met plannen van banken en detailhandel om te komen tot een noodprocedure waardoor er bij storingen toch gepind kan worden. Nederlanders pinnen steeds vaker. Het wordt dus steeds belangrijker om problemen door storingen te vermijden, zegt het MOB.

Bron: ANP