background branding

Pincriminelen nu live in beeld

Wie zich bezighoudt met criminele activiteiten bij pinautomaten van ABN Amro, is vanaf donderdag live te volgen bij de politie. Die krijgt de beelden van plofkrakers en skimmers dan namelijk onmiddellijk doorgeseind via videobeelden, heeft de bank bekendgemaakt.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en ABN Amro-topman Gerrit Zalm zijn donderdag aanwezig bij de lancering van de aansluiting van een pinautomaat op het landelijke Live View-videosysteem van de politie in Den Haag. Het is de eerste bank die wordt aangesloten op dit nieuwe opsporingssysteem.

Dit jaar worden er in totaal 100 pinautomaten aangesloten, verspreid over het hele land. Daarna wordt het systeem verder uitgerold. Waar de opsporingssystemen worden geplaatst, wil ABN om veiligheidsredenen niet zeggen.

Volgens een woordvoerster van ABN Amro kan er met de rechtstreekse beelden veel tijd worden gewonnen en vergroot het de pakkans. 'Zodra er iets gebeurt, kan de politie bijvoorbeeld meteen een agent inschakelen die in de buurt is', legt ze uit.

Live View is niet helemaal nieuw. Opstelten introduceerde het systeem in juni vorig jaar al voor winkels en horecaondernemingen.

Bron: ANP