Meer betalen na aanpassing algemene voorwaarden: mag dat wel?

algemene voorwaarden.jpg

Stel: een telefoonprovider, of een ander bedrijf waar je een dienst afneemt, verandert de algemene voorwaarden. Daarna voert het bedrijf een prijsverhoging door, waardoor jij meer moet betalen. Het gebeurde een gebruiker van het Radar Forum. Mag dit zomaar, de algemene voorwaarden aanpassen?

Voorwaarden eenzijdig aanpassen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, dit mag. Dat vertelt advocaat Mark van der Heijden, van Smit & De Hart advocaten, aan Radar. Veel bedrijven zetten in hun algemene voorwaarden dat deze eenzijdig kunnen worden aangepast. Ga je dan akkoord? Dan heb je dus ingestemd met die bepaling en heeft het bedrijf alle recht om een aanpassing door te voeren.

Abonnement of contract opzeggen

Akkoord is dus akkoord, maar dat betekent niet dat je, je er maar bij neer hoeft te leggen. Als als consument heb je ook het recht om een contract op te zeggen. Wanneer dit kan, wordt bijna altijd vermeld in de algemene voorwaarden. Ook moet de leverancier van de dienst die jij afneemt, jou als consument altijd op de hoogte brengen van de wijzigingen. Dit kan per brief, per mail, of fax. Een consument moet daarna de mogelijkheid krijgen om de overeenkomst op te zeggen.

Wat als je echt vastzit aan je abonnement?

Dit levert wel een potentieel probleem op. Soms kennen abonnementen namelijk een minimale looptijd. Als die looptijd nog niet voorbij is ,en de algemene voorwaarden worden gewijzigd, dan is opzeggen soms lastiger. “Bij een onredelijke wijziging, kan de rechter ervoor kiezen om een contract te vernietigen. Maar dan moet die wijziging wel onredelijk zijn", aldus Van der Heijden. 

Is aanpassing door inflatie onredelijk?

Dat werpt natuurlijk de vraag op wanneer iets onredelijk is. Een prijsverhoging vanwege de inflatie is dit volgens de advocaat niet. “We hebben in 2022 natuurlijk vrij forse inflatie meegemaakt en daardoor zou ik zeggen dat een consument deze wijziging had kunnen verwachten.”

Meer lezen over algemene voorwaarden, abonnementen en contracten? Wij schrijven er regelmatig over. Mis niets en abonneer je op onze gratis nieuwsbrief. 

Bronnen: Mark van der Heijden, INretail, Young Law, Smit & De Hart Advocaten, ikwordzzper