Meer keuzevrijheid voor tv-kijkers

tv_1207_780.jpg

Televisiekijkers zitten binnenkort niet meer vast aan een groot pakket zenders waar ze toch niet naar kijken. Staatssecretaris Sander Dekker (Media) wil de verplichting laten vervallen dat aanbieders in een standaardpakket minimaal 30 tv-zenders en 25 radiozenders moeten leveren.

Hij wil zo de weg vrijmaken voor meer keuzevrijheid voor tv-kijkers, schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer. De verplichting om minimaal 30 zenders aan te bieden, is bedoeld om de toegang tot een gevarieerd aanbod van zenders te garanderen. Nederland is uniek in de wereld met het minimum aantal zenders.

Zelf zenders kiezen

Dekker heeft vorig jaar beloofd uit te laten zoeken of tv-kijkers een zogenoemd à-la-cartemenu willen. Daarin kunnen ze zelf zenders kiezen, maar zijn ze niet gebonden aan een vast pakket waarvan een deel van de zenders misschien hun interesse helemaal niet heeft.

Uit het onderzoek is volgens Dekker gebleken dat 63 procent van de consument zelf een zenderpakket zou willen samenstellen. Overigens is 51 procent alleen geïnteresseerd als dit leidt tot een goedkoper abonnement dan de huidige standaardpakketten.

Hoewel het minimum aantal zenders komt te vervallen, moeten aanbieders sommige zenders wel gewoon nog verplicht blijven leveren. Het gaat daarbij onder meer om NPO 1, NPO 2, NPO 3 en minimaal een regionale omroep.

Bron: ANP