Meer mensen laten attracties met wilde dieren links liggen

Polluitslag.
'Hier maak ik een ritje op een olifant, en kijk: op de foto met een leeuw! Oh en zie dit schattige aapje op mijn schouder.' Het kan zomaar gebeuren dat dit het commentaar is bij de vakantiefoto's die een bekende je laat zien. Geweldige ervaringen? Voor de dieren in kwestie niet.
Een overgrote meerderheid (bijna 90%) van ruim 840 pollrespondenten geeft aan dat zij stilstaan bij dierenleed bij attracties met wilde dieren. Dat betekent niet altijd mensen de attracties links laten liggen. 2,5 procent geeft aan wel over het dierenleed na te denken, maar tóch aan de attracties mee te doen.
Wat als de dieren er goed verzorgd uitzien?
Nog eens 22 procent doet alleen aan attracties met wilde dieren als de dieren er goed verzorgd uitzien. Dat is echter schijn. Als je de kans krijgt om een tijger te aaien, dan ben je misschien geneigd om te denken dat die tijger toch best een fijn leven heeft. Een beetje liggen, niet achter je eten aan hoeven jagen, de hele dag geaaid worden… Helaas, zo werkt het niet. Dat een wild dier zich laat aaien, betekent naar alle waarschijnlijkheid dat het gedrogeerd is, of op een niet-zachtzinnige manier getemd (lees: mentaal gebroken).
Daarnaast houden toeristische attracties met dieren illegale handel in deze beesten in stand, wat weinig goeds betekent voor het voortbestaan van de soort in de natuur. Dus hoe lief je het ook bedoelt: wilde dieren zijn gebaat bij leven in het wild. Niet bij geaaid worden door mensen.
Meer bewustzijn verborgen dierenleed
Een meerderheid van de pollrespondenten lijkt zich ervan bewust dat wilde dieren in het wild thuishoren: 65 procent geeft aan stil te staan bij dierenleed, en om die reden niet te doen aan tijgerselfies, ritjes op olifanten en ga zo maar door. Dat is een grotere groep dan anderhalf jaar geleden, toen gaf 56 procent aan dat zij attracties met wilde dieren links laten liggen.
De stijging komt vooral vanuit de groep mensen die eerder nog aangaven alleen aan dit soort entertainment te doen als de dieren in orde lijken. Het lijkt erop dat dus meer mensen zich bewust zijn van het, vaak verborgen, dierenleed dat achter de attracties schuilt. Niet gek, want er wordt al langer campagne gevoerd om 'de ogen van onwetende toeristen te openen', zoals World Animal Protection het zegt. Deze wereldwijd opererende dierbeschermingsorganisatie voert actie onder het mom 'wilde dieren zijn geen entertainers'. Op hun site kun je kijken hoe je zelf actie kunt ondernemen – al is de beste actie natuurlijk om zelf niet mee te doen aan toeristenattracties met wilde dieren.
Doe ook mee aan de poll
Voor alle Testpanelleden staat weer een nieuwe pollvraag klaar op de persoonlijke Radar Testpanelpagina. Ben je geen lid van het panel? Je kunt je gratis aanmelden. Je kunt dan niet alleen meedoen aan polls, maar ook aan de vragenlijsten die Radar uitstuurt. Op die manier laat jij je ervaring en mening meetellen. Meer over het Radar Testpanel lees je hier.