Meer zout in sauzen en kippenragout

conserven_780.jpg

Het zoutgehalte in sauzen is met gemiddeld ruim 15 procent gestegen ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Ook in conserven als kippenragout, tomatenpuree, tonijn in water en rode kool met appeltjes is flink meer zout komen te zitten. In levensmiddelen als groente en peulvruchten uit blik en pot, maar ook chips, kant-en-klaarmaaltijden, vleeswaren, kaas en brood is de hoeveelheid zout juist aanzienlijk gedaald in de periode 2011-2015. Gemiddeld daalde het zoutgehalte in levensmiddelen met 6,8 procent in deze periode.

Verschillen

Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid zout in dezelfde productgroepen sterk uiteenlopen. Zo bevat de ene fles ketchup 1,1 gram zout per 100 gram en de ander meer dan het dubbele. Zulke verschillen komen ook voor bij bijvoorbeeld ketjap, curry, satésaus en mosterd. Het Voedingscentrum adviseert om die reden om producten in de schappen goed met elkaar te vergelijken.

Risico

De levensmiddelenindustrie is al jaren bezig het zoutgehalte in voedingsmiddelen geleidelijk omlaag te brengen. Te veel zout vergroot het risico van een verhoogde bloeddruk en daarmee van hart- en vaatziekten. De NVWA bekijkt elk jaar het zoutgehalte in producten.

Volgens de Nierstichting eten Nederlanders gemiddeld 1 kilogram zout per jaar te veel. De maximaal aanbevolen hoeveelheid bedraagt 6 gram per dag.

Bron: ANP