Meerderheid koopt kerstcadeautjes tweedehands: ‘Alles wordt veel te duur’

Kerstcadeautjes

Veel mensen geven elkaar cadeautjes tijdens de feestdagen. Een kleine meerderheid koopt deze cadeautjes (deels) tweedehands. Dat blijkt uit een poll van Radar

Meerderheid koopt cadeautjes tweedehands

Radar zette de volgende vraag online: Koop jij kerstcadeautjes tweedehands?

In totaal reageerden 497 mensen op deze poll. Een kleine meerderheid van 56 procent koopt zijn of haar kerstcadeaus (deels) tweedehands. 30 procent van de deelnemers koopt alle cadeautjes tweedehands, 26 procent deels. Een kleine minderheid van 44 procent geeft aan geen tweedehands kerstcadeautjes aan te schaffen. 

Geld en milieu belangrijkste redenen

Een van de meest genoemde redenen om tweedehands cadeautjes te kopen is geld. “Sommige prijzen rijzen de pan uit en niet al het speelgoed wordt langer dan een bepaalde tijd gebruikt”, laat een deelnemer bijvoorbeeld weten. “Tweedehands kan er als nieuw uitzien en het scheelt in de portemonnee”, vertelt een ander.

Ook het milieu is een veel genoemde reden. “We vinden het niet altijd nodig om zaken als speelgoed, puzzels of spellen ‘nieuw’ in een winkel te kopen, terwijl via marktplaats of de kringloopwinkel dezelfde producten aangeboden worden. Vaak is alles nog compleet en in een goede staat”, vertelt een deelnemer. “Zo heb je hetzelfde product, met evenveel speelplezier, minder verspilling van grondstoffen en dat voor veel lagere aanschafprijs.” 

Spullen met garantie liever nieuw

Deze redenen gelden ook voor mensen die een deel van hun kerstcadeaus tweedehands koopt. Zij maken wel onderscheid in cadeaus die ze tweedehands kopen en pakketjes die ze liever nieuw kopen. 

Een deelnemer vertelt: “Vooral dingen waarvan het niet erg is als er geen garantie meer op zit, kopen we tweedehands. Bijvoorbeeld Playmobil. Deze kerst geven we een Nintendo Switch cadeau. Dan kiezen we er toch voor om deze nieuw te geven.” 

Ook maken sommige deelnemers onderscheid tussen mensen aan wie ze liever nieuwe cadeaus geven en mensen voor wie ze tweedehands spullen kopen. “Voor mijn eigen kinderen en mijn man en mezelf koop ik tweedehands. Voor andere familieleden is het nieuw.” 

Feestdagen zijn voor speciale cadeaus

Een kleine meerderheid van de deelnemers geeft aan toch liever iets nieuws te kopen. Bijvoorbeeld omdat cadeautjes niet tweedehands verkrijgbaar zijn. “Je gaat geen geopende en gebruikte fles parfum of aftershave cadeau doen.”  

Ook willen deelnemers liever speciale cadeautjes geven met de feestdagen. Een deelnemer vertelt: “Met speciale dagen, zoals kerst, Sinterklaas en verjaardagen, geef je wat nieuws. Iets wat speciaal voor diegene is, en niet iets wat al speciaal voor een ander was. Verder tussendoor kun je prima tweedehands kopen.”