Meerderheid slaat vakantie over (of past plannen aan) om gestegen kosten

vakantie_frankrijk.jpg

Veel mensen passen dit jaar hun vakantieplannen aan of gaan helemaal niet. Dat omdat het leven het afgelopen jaar een stuk duurder is geworden, blijkt uit een poll van Radar.

Radar zette de volgende vraag online: Hebben de gestegen kosten invloed (gehad) op jouw vakantieplannen dit jaar?

In totaal reageerden 1.112 mensen. Er konden drie antwoorden gekozen worden. Het merendeel van de deelnemers (38 procent) geeft aan helemaal niet op vakantie te gaan vanwege de gestegen kosten.

Een iets kleiner deel van de deelnemers (37 procent) heeft de vakantieplannen aangepast. Bij een kwart van de deelnemers hebben de gestegen kosten geen invloed op de vakantieplannen.

Alles is zo duur dat we niet op vakantie kunnen, zeker niet met het vliegtuig”, laat een polldeelnemer weten. “Ik heb maar een klein pensioentje dus we gaan alleen een dagje fietsen.”

Gestegen prijzen in Europa

Niet alleen in Nederland is alles een stuk duurder geworden. Zo waren de prijzen voor voedingsmiddelen in de eurolanden in april gemiddeld met 13,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In Nederland was dat 15,1 procent.


Geen vliegreis of hotel, maar kamperen

Ook hebben veel mensen hun vakantie versoberd. “We kiezen bewust voor een goedkopere locatie, gaan minder lang en naar een ander land dan we eigenlijk wilden. Geen vliegreis of hotel, maar kamperen.”

De prijzen van hotelovernachtingen stijgen flink, ziet een andere polldeelnemer. “Ons voorkeurshotel heeft een prijsverhoging van meer dan 30 procent doorgevoerd. We gaan nog wel op vakantie, maar korter.”

Ook op de vakanties zelf wordt minder uitgegeven. “We kopen de komende vakantie eten bij de bakker en de supermarkt, in plaats van dat we in een restaurant eten."