Meeste geldautomaten blijven 's nachts gesloten

Geldautomaat_30012020.jpg

Veruit de meeste geldautomaten blijven 's nachts tussen 23:00 en 7:00 uur dicht, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken. Tot eind maart blijven wel ongeveer honderd geldautomaten tot 2:00 uur open in gebieden waar op dat moment veel cash geld wordt opgenomen, zoals uitgaansgebieden.

Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). In december kondigde de NVB aan, na overleg met de ministeries van Financiën en van Justitie, geldautomaten 's nachts te sluiten om plofkraken tegen te gaan. Bij zo'n kraak wordt een, vaak zwaar, explosief gebruikt om een geldautomaat op te blazen. Criminelen gaan er dan met de cashvoorraad vandoor.

Geld onbruikbaar na plofkraak

De NVB hoopt dat de sluitingen binnenkort onnodig blijken. 'Binnen een aantal maanden komt er een techniek beschikbaar om geld bij een plofkraak onbruikbaar te maken', aldus de NVB. De komende tijd blijven banken werken aan zo'n 'structurele oplossing'.

Maar is dat de oplossing? In Amsterdam-West, waar recent drie plofkraken plaatsvonden, vragen we buurtbewoners naar alternatieve oplossingen.

Bron: ANP