'Meeste inbraken rond de feestdagen'

_meeste-inbraken-rond-de-feestdagen_-221217.jpg

Voor het eerst in jaren is het aantal woninginbraken toegenomen. In 2015 werden bij de verzekeraars 61.000 claims ingediend, vorig jaar was dat gestegen naar bijna 64.000, zo blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars.

In Limburg kregen verzekeraars de meeste claims: elf per duizend huishoudens, gevolgd door Brabant (10,6). In Zeeland en Friesland (beide 5,1 claims per duizend huishoudens) wordt het minst ingebroken. De kans op een inbraak is het grootst in Eindhoven, Breda en Almere. Het kleinst is de kans in Leiden en Amsterdam.

Feestdagen

Volgens het verbond zijn de feestdagen populair bij inbrekers. 'Traditiegetrouw worden de meeste inbraken in december en januari gepleegd', weet Lilian Tieman. Zij is als adviseur Woninginbraak werkzaam bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie (CCV). 'Cijfers van de laatste jaren laten zien dat er tijdens de feestdagen anderhalf tot 2 keer zoveel wordt ingebroken in vergelijking met de andere maanden. Kerst en oudejaarsdag behoren daarmee tot de dagen waarop in Nederland de meeste inbraken plaatsvinden.'

Erg verrassend is dat volgens het CCV ook niet. Bewoners zijn met de feestdagen vaak langere tijd van huis, vooral tijdens de avonduren. 'Terwijl wij gezellig met familie en vrienden pakjesavond vieren, aan het kerstdiner zitten of met elkaar het jaar uitluiden, slaan inbrekers hun slag', licht Tieman toe. 'Wat een mooie avond had moeten zijn, eindigt zo voor mensen in een hoop narigheid.' Moeten we dan massaal onze afspraken maar afzeggen? 'Nee', meent de adviseur woninginbraak.

Tips

Met deze 5 tips van de adviseur woninginbraak kunnen mensen de kans op een inbraak 'aanzienlijk' verkleinen:

  1. Sluit ramen en deuren wanneer je weg gaat en draai de deur in het slot. Een inbreker ziet een gesloten voordeur als een extra obstakel en zal sneller kiezen voor een ander huis.
  2. Laat verlichting aan. Veel mensen brengen de feestdagen gezellig samen met anderen door en knopen er vaak een overnachting aan vast. Dit betekent dat menig huis urenlang onbeheerd achterblijft. Laat, bijvoorbeeld met een tijd- of schemerschakelaar, een lichtje branden thuis, zodat de woning er niet onbewoond uitziet.
  3. Laat buren weten dat je op vakantie gaat of de kerstdagen elders doorbrengt. Spreek, als dat kan, met ze af dat ze een oogje in het zeil houden. Wellicht willen ze de post van de deurmat halen en de gordijnen ’s ochtends openen en ’s avonds sluiten zodat het huis een bewoonde indruk geeft.
  4. Leg kostbaarheden uit het zicht. Het is een inkopper, maar veel mensen doen het nog niet consequent. Een inbreker wordt hebberig van zulke spullen en zal, als de gelegenheid zich voordoet, zeker zijn slag slaan.
  5. Word lid van een WhapsAppgroep met je buren. Via een WhatsApp-groep wissel je eenvoudig informatie uit over wat er in de buurt gebeurt. Bijvoorbeeld over een inbraak of iemand die zich verdacht gedraagt. Zo help je mee aan een veiligere buurt en kun je inbraken voorkomen.

Bron: Centrum voor Criminaliteitspreventie (CCV) / ANP