13 tips om woninginbraak te voorkomen
Woninginbraak is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die je kan meemaken. Het komt helaas regelmatig voor. Hoe voorkom je dat er bij jou ingebroken wordt? We hebben dertien tips op een rijtje gezet. Bekijk ook de video waarin te zien is hoe snel en makkelijk inbrekers bij jou binnen kunnen komen.
Gelukkig is het aantal woninginbraken al jaren aan het dalen, mede door goede voorlichting vanuit de overheid en steeds alerter wordende consumenten. Het thema leeft onder onze achterban op WhatsApp, want we kregen maar liefst 63 reacties op de vraag hoe men hun huis beveiligt. Met welke maatregelen kwamen onze WhatsAppers?
Tips
- Van de 63 reacties die Radar van zijn achterban kreeg, gingen de meesten over de hond. Veel mensen hebben een hond niet alleen als gezelschapsdier, maar ook om inbrekers te weren. Honden zijn alert en hebben vrij snel in de gaten als er iemand aan een deur loopt te morren. Elisa liet ons weten dat haar ouders een bordje 'pas op voor de hond' hebben gemonteerd aan het hek. Haar ouders hebben helemaal geen hond, maar het heeft wel een preventieve werking!
- Verlichting is ook een belangrijk middel om inbraak te voorkomen. Het is aan te raden om bij je deuren verlichting te plaatsen. Dit kunnen lampen zijn die de hele nacht branden, maar ook loont het om te kijken naar lampen met bewegingsmelders. Hierbij springt de verlichting automatisch aan als er iemand in de buurt komt. Renate stuurde ons deze tip door, zij heeft dit in de achtertuin geplaatst. Verlichting binnen is zeer belangrijk als je op vakantie gaat. Dat kan het best via tijdschakelaars. Harold doet dat 'zodat het huis altijd bewoond lijkt'.
- Hij ligt voor de hand, maar meer dan eens kregen we de tip van de honkbalknuppel door. Jacco en Harrie hebben allebei een honkbalknuppel klaarliggen. Ondanks dat het een afschrikwekkende reactie kan hebben, adviseren we niet om de knuppel ook daadwerkelijk te gebruiken. Het beste wapen is altijd nog je telefoon waarmee je de politie kan bellen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) raadt dit niet aan en zegt: 'Je kan beter niet voor eigen rechter spelen.'
- Steeds meer mensen hangen camera's op. Die camera's filmen ook steeds vaker in HD-kwaliteit waardoor de inbrekers met een beetje geluk goed in beeld worden gebracht. Ook zijn er zogenaamde IP-camera's op de markt. Edwin en Paul stuurden ons deze tip door. Met IP-camera's kan je overal de beelden ervan bekijken, waar je ook bent. Als je dus 's avonds in een restaurant aan het eten bent kan je via de camera bekijken wat er op je oprit of in je achtertuin gebeurt.
- Jen-ai zet een auto voor de deur. Dit moet inbrekers doen overkomen alsof er iemand thuis is.
- Ook steeds populairder zijn de buurt-WhatsAppgroepen. Via WhatsApp wordt een groep opgericht met buurtbewoners die de buurt in de gaten houden. Zodra er iets niet in de haak is wordt de buurt via WhatsApp op de hoogte gesteld. We kregen deze tip doorgestuurd van Xandra die zelf ook onderdeel is van zo'n WhatsAppgroep. Ook zie je steeds meer buurtpreventieteams. Dit is vergelijkbaar met een WhatsAppgroep. Je ziet ook steeds vaker in woonwijken dat er een bordje hangt dat de wijk in de gaten wordt gehouden door een buurtpreventieteam.
- Honderden woningen hebben inmiddels het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Zo ook Aart. Hij tips ons dat door het aanvragen van dit keurmerk, je korting krijgt op je verzekering. Onder het filmpje verderop in dit artikel lees je meer over dit keurmerk.
- Menno, Bianca, Ger en Jo hebben rolluiken geplaatst. In Duitsland zijn rolluiken die je woning helemaal afsluiten al de gewoonste zaak van de wereld. In Nederland zie je dit verschijnsel ook steeds meer. Rolluiken hebben niet alleen een preventieve werking, maar in de winter hou je de warmte binnen en in de zomer hou je de warmte buiten.
- Grind en kiezelstenen willen ook nog wel helpen. Door het geluid dat ontstaat hoor je eerder wanneer iemand je huis benadert dan wanneer je bijvoorbeeld tegels hebt. Mario heeft het pad naar zijn huis met grind aangelegd. Zijn hond is door het grind veel alerter.
- We kregen ook veel reacties van mensen (28%) die een alarmsysteem hebben aangeschaft. Hans laat weten dat zijn draadloze alarminstallatie hem een groter gevoel van veiligheid geeft. Juul heeft ook een alarmsysteem en dat is verbonden aan een meldkamer die vervolgens meldingen kunnen doorzetten naar de politie. Bij Godfried reageert het alarm op de beweging.
- Aad tipt ons dat de roldeur van de garage vaak vergeten wordt als het gaat om kwetsbare plekken waar inbrekers kunnen toeslaan. Hij vertelt: 'Maak twee houten klampen die je met een slotje in elke rail kunt vastzetten. Dan kan de deur niet open.' Een soortgelijke tip kregen we ook door voor mensen met een schuifpui aan de achterzijde van het huis. Plaats een stok boven of onder (of op beide plekken) de pui en daarmee voorkom je dat je de pui kunt openschuiven.
- Goed hang- en sluitwerk is van essentieel belang. Kijk of je sloten gecertificeerd zijn, niet uitsteken, voorzien zijn van kerntrekbeveiliging / klopsleutelbeveiliging en plaats dievenklauwen op je kozijnen. Wil ondersteunt het belang van goede sloten. Hij heeft voorlichting gehad van een ex-inbreker die laat zien hoe slecht sommige huizen zijn beveiligd. Sloten kunnen voorzien zijn van een SKG-keurmerk: Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze sloten zijn te krijgen met één, twee of drie sterren. Als je voor drie sterren gaat, dan is je woning verzekerd van ten minste vijf minuten inbreekvertraging.
- Senay stuurde ons hele praktische tips. Denk er bijvoorbeeld aan dat je alles op slot doet als je weggaat. Het klinkt zo simpel! Trek niet alleen de deur achter je dicht, maar draai hem ook op slot. Laat geen ramen openstaan als je niet thuis bent. Een inbreker is zo binnen door op kliko's of andere spullen te klimmen. Met een anti-inbraakstrip wordt het lastiger om deuren open te breken. Hele simpele tip als je niet thuis bent van Ankie: krant en kopjes op tafel, net alsof je thuis bent.
Politiekeurmerk Veilig Wonen
Steeds meer woningen hebben het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dat keurmerk is in 1994 als experiment gestart door de politieregio Holland Midden en rolde uit tot een landelijk keurmerk dat huizenbezitters kunnen aanvragen. Hierbij wordt de woning gekeurd op inbraakpreventie. Sinds 2005 wordt het keurmerk niet meer door de politie afgegeven. Dat is overgegaan naar het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De daadwerkelijke afgifte van het keurmerk gebeurt door bouwkundige bedrijven die PKVW-erkend zijn. De kosten voor een keuring verschillen per keuringsinstantie. Je krijgt bij goedkeuring een certificaat en een sticker. De sticker zorgt ervoor dat er 95% minder kans is op woninginbraak.
Eisen voor politiekeurmerk
Je krijgt het Politiekeurmerk Veilig Wonen niet zomaar. Zo moet je rookmelders hebben hangen op elke etage, dient er verlichting zijn bij de buitendeuren en moet je vanuit de hal kunnen zien wie er voor de deur staat. Ook moet het hang- en sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels gecertificeerd zijn.
Tips van de overheid
Ook het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft nog tips. Zo adviseert het ministerie om je spullen te registeren. Mocht er bij je ingebroken zijn, dan is de kans groot dat je je spullen weer terugkrijgt. Daarnaast help je om de daders op te sporen. Een andere tip is om je aan te melden bij Burgernet. Hierbij werken de gemeente, politie en burgers samen om je buurt veilig te houden. Het ministerie adviseert ook om de Veilig Wonen Scan uit te laten voeren. Met deze scan wordt gekeken of inbrekers bij jou makkelijk binnen kunnen komen of dat je je huis goed beveiligd hebt.
Inbrekers komen makkelijker binnen dan je denkt. In onderstaand filmpje van de politie is te zien wat de gevolgen zijn van onder andere slecht hang- en sluitwerk en openstaande ramen. Werkt het filmpje niet? Klik dan hier.
Artikelen van Radar gratis in je mailbox
Dit is een artikel uit 18 februari 2017, door de redactie gecheckt en aangepast op 24 april 2019.