Verzekeraars tellen tienduizenden 'herhaalinbraken' per jaar

inbreken-huis-steeds-meer-herhaalinbraken-171017.jpg

Bij een op de twaalf slachtoffers van een inbraak wordt binnen korte tijd opnieuw ingebroken. Dit blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars in opdracht van RTL Nieuws.

Ruim 300.000 schadeclaims werden onderzocht. Hieruit blijkt dat acht procent van de claims ingediend werd voor een huis waar al eerder was ingebroken. Bij ruim de helft van deze claims vond de nieuwe inbraak plaats binnen een jaar.

Waarom gaan inbrekers terug naar een huis waar ze al eerder zijn geweest?

Professor Wim Bernasco onderzoekt de doelwitkeuze van criminelen. Hij vermoedt dat er drie redenen zijn waarom inbrekers terug gaan naar een woning waar ze al eerder hebben ingebroken:

  • Als criminelen al eerder in de woning geweest zijn kennen ze de plek. Ze weten wanneer de bewoners niet thuis zijn, hoe ze binnen moeten komen en hoe het huis er van binnen uitziet.
  • Als inbrekers tijdens de eerdere inbraak waardevolle spullen hebben gezien die ze toen niet meer mee konden nemen, besluiten ze terug te komen.
  • Inbrekers hopen dat de slachtoffers de spullen hebben vervangen die tijdens de eerste inbraak werden meegenomen.

Buren lopen ook risico

Wat volgens Bernasco ook opvalt is dat de buren van de slachtoffers ook meer risico lopen op een inbraak. De eerdere slachtoffers hebben maatregelen genomen om een nieuwe inbraak te voorkomen, zoals het vervangen van oude sloten naar nieuwe betere sloten. 'De criminelen zijn dan eigenlijk van plan om bij hun eerdere doelwit toe te slaan, maar wijken daar vanaf vanwege een alarm of andere beveiliging', legt Barnasco uit aan RTL Nieuws.

Slachtofferhulp helpt jaarlijks 55.000 slachtoffers

Slachtofferhulp Nederland is bekend met het fenomeen van 'herhaalinbraken'. De organisatie helpt jaarlijks zo'n 55.000 mensen die slachtoffer zijn geworden van een inbraak. Bij zo'n 12 procent van die mensen was het de tweede keer in vijf jaar tijd dat er is ingebroken.

Woordvoerder Hariët Koelewijn van Slachtofferhulp vertelt aan RTL Nieuws dat de impact van een 'herhaalinbraak' groot is. 'Een woninginbraak wordt sowieso gezien als een zogeheten 'high impact crime'. Als zoiets dan vaker achter elkaar gebeurt, heeft dat negatieve invloed op je veiligheidsgevoel.'

Bron: RTL Nieuws

Meer over