Meester Frank Visser dreigt met rechtszaak tegen Dexia en BKR

mrFrankVisser.png

Tv-rechter Frank Visser eist dat het BKR en Dexia een einde maken aan de BKR-registraties van oude Dexia-klanten. Deze klanten zitten met onterechte schulden en BKR-registraties vanwege misleidende aandelenleaseproducten die de bank Dexia verkocht in de jaren 90. Als de onterechte registraties niet verwijderd worden, neemt Visser juridische stappen met zijn Stichting Onterechte BKR-registratie. Dat vertelt hij in de Radar-uitzending van 23 oktober.

BKR-noteringen onterecht

Veruit de meeste BKR-noteringen van Dexia-gedupeerden zijn onterecht, vindt Visser, want de meeste klanten winnen hun rechtszaak tegen de bank. “Toch handhaaft Dexia, in strijd met de geest van de jurisprudentie, de negatieve BKR-registraties van de gedupeerden,” stelt hij.

Visser eist daarom dat het BKR de registraties verwijdert. Gebeurt dat niet, dan begint hij een collectieve rechtszaak tegen zowel het BKR als Dexia, namens alle gedupeerden.

Schuld van 14.000 euro

Gedupeerden zoals Peggy Goderie, die al jaren last heeft van het BKR en Dexia. Peggy sloot in 1999 een ‘Winstverdriedubbelaar’ af bij Dexia. Een soort spaarpotje met hoog rendement, dacht zij. Wat Dexia haar niet vertelde was dat ze eigenlijk geld leende, waarmee de bank belegde. 

Dit ‘aandelenleaseproduct’ was een riskante constructie, zo bleek toen de aandelenbeurs crashte in 2000-2001. Peggy had zo’n 16.000 euro ingelegd, maar bleef over met een schuld van 14.000 euro. Daarmee begon een jarenlange juridische strijd tussen Dexia en de honderdduizenden gedupeerden zoals Peggy. 

In de afgelopen twintig jaar heeft Peggy altijd een schuld op haar naam gehad, en daarmee een BKR-notering. Die maakt het voor haar moeilijk om een hypotheek af te sluiten. Daardoor heeft ze altijd duur moeten huren, zegt ze. (Als je wilt weten wat jouw BKR-notering voor gevolgen heeft, lees dan ons artikel). 

Schikken of procederen?

Nu heeft ze twee opties. Ze kan wachten tot haar rechtszaak van Dexia klaar is, waarbij ze haar schuld en BKR-registratie kan kwijtraken en 18.000 euro schadevergoeding kan krijgen. Maar misschien duurt de zaak nog jaren. Dexia heeft haar ondertussen een schikkingsvoorstel gedaan: verwijdering van haar schuld en registratie, en een schadevergoeding van 1.000 euro. 

Kortom, Dexia vraagt haar een potentieel verlies van 17.000 euro te slikken om direct van haar BKR-registratie af te zijn. 

Mr. Frank Visser bij Radar

Eerder dit jaar sprak Mr. Frank Visser al bij Radar in de studio over BKR. Toen gaf hij al aan dat hij het BKR wil beteugelen, omdat mensen vaak onterecht een negatieve registratie op hun naam hebben staan.