Meldplicht voor toeristenverhuur van Amsterdamse woning

airbnb-amsterdam-verhuur-meldplicht-780.jpg

Amsterdammers die hun woning aan toeristen verhuren zijn vanaf zondag verplicht om dit aan de gemeente te melden. De gemeente wil met de maatregel naar eigen zeggen illegale hotels tegengaan.

De maatregel geldt voor alle vormen van toeristenverhuur, of het nu via Airbnb is of via kleinere aanbieders als Wimdu, 9Flats of Booking.com. Wie verzuimt de verhuur te melden, kan een boete krijgen die kan oplopen tot 20.500 euro. Op een speciale website kunnen de verhuurders invoeren wanneer zij hun woning verhuren. Vakantieverhuur van een huis is in Amsterdam aan strenge regels gebonden. Het mag hooguit zestig nachten per jaar.

Machtig wapen

Wethouder Laurens Ivens (SP) van Wonen: 'De meldplicht is een nieuw en machtig wapen in de strijd tegen illegale hotels. Voor de welwillende mensen die hun eigen woning kort verhuren is het melden van vakantieverhuur een kleine moeite, terwijl we de illegale hotels, het overschrijden van de termijn van zestig dagen en de bijbehorende overlast hiermee effectief kunnen aanpakken.'

Bron: ANP