Meningen verdeeld over landelijk stookverbod: ‘Ligt er maar net aan waar je woont’
Zou er een landelijk stookverbod moeten komen in de strijd voor schonere lucht? De meningen hierover zijn verdeeld, blijkt uit een poll van Radar.
Helft is voor een stookverbod
Houtstook is een van de grootste veroorzakers van fijnstof. Vandaar dat steeds meer gemeenten en steden een stookverbod instellen voor houtkachels en open haarden.
Radar was benieuwd of jullie vinden dat dit landelijk doorgevoerd moet worden en zette de volgende vraag online: “Moet er een landelijk stookverbod komen voor houtkachels en open haarden?”
In totaal hebben 5,402 mensen op deze poll gereageerd. De helft van hen is voor een stookverbod, 34 procent is er tegen en 16 procent wil het alleen onder bepaalde voorwaarden.
Stankoverlast, ademhalingsproblemen en milieu
Mensen die voor een stookverbod zijn, geven vervuiling, gezondheidsklachten en stank als redenen hiervoor. “ Ik ben tegen houtstook, omdat de rook vaak stinkt en ongezond is”, laat een deelnemer bijvoorbeeld weten. “Ik moet ramen sluiten en de was binnen hangen, omdat anders alles gaat stinken naar rook.”
“Het stinkt en het dringt door in mijn huis met ademhalingsproblemen en tranende ogen tot gevolg. Bovendien is het zeer slecht voor het milieu en het klimaat”, aldus een ander.
In een dichtbevolkt land tast dit de gezondheid aan
Ligt aan waar je woont
Mensen die tegen een landelijk stookverbod zijn, benoemen vooral het verschil tussen stad en platteland. “Stedelijk gebied is heel anders dan landelijk gebied”, vertelt iemand bijvoorbeeld.
Een ander vult aan: “In woonwijken zou een verbod heel erg fijn zijn. Ik woon in een straat waar bijna de helft een houtkachel heeft en als je dan door de straat loopt dan is het erg benauwd. Als je achteraf woont, is het heel wat anders. Dan heb je er geen last van.”
Alternatief is soms te duur
Tegenstanders benadrukken ook dat een houtkachel of open haard voor sommige mensen simpelweg de enige verwarmingsoptie is. “Er zijn genoeg mensen die de gasrekening niet of nauwelijks kunnen betalen”, legt een deelnemer uit. “Je zult dan toch een alternatieve vorm van verwarmen moeten gebruiken.”
De gasprijs is torenhoog en er zijn weinig alternatievenDeelnemer die tegen een landelijk stookverbod is
Ook benoemen zij de manier van stoken: “Als je zorgt voor schoon hout en een goede verbranding is er niks aan de hand. En zo kunnen we de kosten terug brengen van het gas gebruik.”
Alleen als het windstil of mistig is
Er zijn ook deelnemers die alleen onder bepaalde voorwaarden een stookverbod willen. Hiermee bedoelen ze vooral bepaalde weersomstandigheden: “Bij te weinig wind en mist zou stoken met hout verboden moeten. De stank in de straat is dan niet te harden en de schadelijke rook kan niet snel genoeg wegdrijven.”
“Stoken is altijd ongewenst bij mist en laaghangende bewolking”, laat een andere deelnemer weten. “In alle andere gevallen vrij laten.”
Wil je hier inderdaad rekening mee houden? Dan kun je gebruikmaken van de Stookwijzer. Hier zie je of er code rood, oranje of geel geldt voor jouw woonplaats. Bij code rood raadt het RIVM af om hout te stoken, bij oranje is het beter om geen hout te stoken en bij geel wordt alleen vermeld dat stoken leidt tot overlast een luchtverontreiniging.