Mensen met geldproblemen hebben vaker angst- en depressieklachten

135498082_l.jpg

Mensen met langdurige financiële problemen hebben drie tot vier keer vaker angst- en depressieklachten dan anderen, stelt Tilburg University op basis van onderzoek. Aanleiding voor de studie zijn de prijsstijgingen van afgelopen maanden.

Voor het onderzoek zijn gegevens gebruikt van 4770 volwassen Nederlanders uit 2018 en 2019, dus vóór de coronapandemie. Van alle volwassenen kampt 6 tot 7 procent met ernstige angst- en depressieklachten. Onder mensen met langdurige financiële problemen is dat 25 tot 27 procent, aldus de onderzoekers. Naast Tilburg University werkten ook data-instituut Centerdata en het Fonds Slachtofferhulp mee.

Gegevens van vóór corona

De data komen van een wetenschappelijk panel, gebaseerd op een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking, gedaan door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Naast financiële problemen hebben ook andere zaken, zoals traumatische ervaringen of een gebrek aan sociale steun invloed op de ontwikkeling van angst- en depressieklachten. In de analyse is daarmee rekening gehouden. Om te voorkomen dat de onderzoekers ook de eventuele effecten van de coronamaatregelen op het psychisch welzijn uit het onderzoek moesten filteren, is bewust gebruik gemaakt van gegevens van voor die tijd.

Bron: ANP