background branding

Met deze handige tips maak je je tuin lenteklaar

02032021 tuin.jpg

Het zonnetje begint weer te schijnen, oftewel het is de hoogste tijd om je tuin te onderhouden en voor te bereiden op de lente. Radar zet een aantal handige tips voor je op een rijtje. 

Snoeien in de (vroege) lente

Het is raadzaam om in de vroege lente te beginnen met snoeien. Dit is namelijk bevordelijk voor de gezondheid van je planten. Ook creëer je meer ruimte voor een goeie ontwikkelingen van planten, bomen en bloemen in je tuin. 

  • Verwijder dode takken en bladeren
  • Verwijder dode bloemen, die zuigen namelijk voeding weg voor andere plantenten en bloemen. 
  • Verwijder ze ook als ze aangetast zijn door bijvoorbeeld insecten. 
  • Bladverliezende bomen: laat bij fruitboompjes de horizontale takken staan en knip de rechtopstaande eraf. Als bomen te groot, ziek of dood zijn, kun je ze beter verwijdren (denk aan een kapvergunning!).
  • Heesters, buxussen en andere hagen en struiken: focus op het dode hout en geef je plant lucht, zodat hij weer met jonge takken kan dichtgroeien.

Groene aanslag, mos en onkruid verwijderen

Bij een mooie tuin hoort ook een mooi terras. Spuit aan het begin van het lenteseizoen je groene aanslag weg met een hogedrukreiniger. Houd een maximale druk van 60 á 70 bar aan, om geen kiemen of andere planten kapot te spuiten, of poreuze stenen te verbrijzelen. Zie hier tips om groene aanslag te verwijderen én te voorkomen: 

Hoe verwijder je groene aanslag?

Maart en april zijn goede maanden om je gazon te verticuteren (het weghalen van de viltlaag). Met een verticuteermachine haal je het mos uit je gazon, om er meer licht en vocht in te laten trekken. Strooi daarna grasmest en -zaad over je gras, om te voorkomen dat het mos en onkruid opnieuw verschijnt. Je gazon vindt die jaarlijkse diepe kambeurt heerlijk. We hebben ook een aantal andere manieren om mos te verwijderen op een rijtje gezet:

Zo verwijder je mos op je terras of in je tuin

Om onkruid doeltreffend te verwijderen moet je ook de wortel uit de grond trekken. De beste manier om te voorkomen dat er iets teruggroeit, is door op dezelfde plek iets nieuws te planten. Meer tips over onkruid verwijderen, lees je hier: 

Onkruid bestrijden: waarmee doe je dat?

Verzorg je gazon

  • Geef je gazon organische mest in het voorjaar, zoals compost en bladaarde. Je kan ook korrelmest gebruiken. Gebruik extra mest om je plantenborders te voeden.
  • Heb je geen eigen compost? Overweeg dan om een composthoop aan te leggen in je tuin. Die zorgen namelijk voor gratis voeding en minder afval.
  • Verzorg je graskanten door ze af te stekken met het juiste gereedschap. Span een draad om voor een rechte lijn te zorgen.

Beestjes in je tuin?

Heb je last van slakken of bladluizen? Er zijn verschillende ecologische middelen te koop om ze weg te krijgen. Voor luizen is het product dat je nodig hebt afhankelijk van de plant waarop ze zitten. 

Een vijver?

Als je een vijver in je tuin hebt, verwijder je in het voorjaar alle dode planten uit het water. Vergeet ook de dode bladeren niet, want die zorgen voor algvorming. Zorg dat er genoeg zuurstofplanten in je vijver staan.