Met deze onderhandeltips haal jij al je Marktplaats-pareltjes binnen

fotor_2023-4-14_9_24_15.jpg

Eindelijk zie je op de Marktplaats de kast van je dromen. Helaas lijkt het bij dromen te blijven: de prijs ligt namelijk hoger dan je budget toelaat… Wat kun je in zo’n geval het beste doen? 

Om je op weg te helpen zet Radar de beste strategieën om te onderhandelen op platforms als Marktplaats en Vinted op een rij.

Zorg dat je alles weet van het product

Voordat je richting de virtuele onderhandelingstafel trekt, is het belangrijk je eerst te verdiepen in het product. Als jij veel weet van een product, kun je ook makkelijker aangeven waarom je eventueel een lagere prijs wilt betalen. In het geval van een kast kun je bijvoorbeeld kijken of het model de originele pootjes er nog onder zitten of wat de gemiddelde prijs is op het internet. 

Weet wie de verkoper is

Daarbij kan het helpen om de verkoper ter oriëntatie een paar specifieke vragen te stellen over het product. Zo kom je er snel achter of deze daadwerkelijk verstand heeft over wat diegene verkoopt.

Als je toch bezig bent kun je meteen wat meer onderzoek naar de verkoper doen. Heeft deze bijvoorbeeld meerdere advertenties op Marktplaats staan en lijkt het op een inboedel? Dan heb je kans dat de verkoper er snel vanaf wilt omdat deze gaat verhuizen of het een erfenis. Je hebt dan waarschijnlijk een grotere kans het product voor een lagere prijs mee te krijgen dan wanneer je te maken hebt met een webshop.

Bepaal je budget en doe een realistisch bod

Als je van tevoren bepaalt wat je budget is, dan is het vrijer onderhandelen. Je zal dan bijvoorbeeld minder snel in een opwelling een onaantrekkelijk tegenbod accepteren. Omdat je weet dat er ruimte moet zijn voor onderhandelingen, weet je hierdoor ook dat je niet meteen een bod moet doen dat te dicht bij jouw maximale budget ligt.

Dat je beter de verkoper kan verleiden eerst een prijsvoorstel te doen, daar komen we zo op. Maar als je besluit zelf te bieden, doe dan een realistisch bod. Het heeft geen zin om 50 euro te bieden voor een product dat overal voor 400 euro wordt aangeboden. In zo’n geval neemt een verkoper je niet serieus en heb je minder kans de onderhandeling succesvol af te sluiten. Een goede maatstaf is om niet minder dan 50 procent van de vraagprijs te bieden.

In een interview met het Algemeen Dagblad geeft illusionist Victor Mids aan dat het ook kan helpen een specifiek bod te doen. In plaats van 50 euro bied je bijvoorbeeld 48,50. Hierdoor lijkt het alsof je er meer over hebt nagedacht en komt je bod realistischer over.

Technieken om te onderhandelen

Als je gaat onderhandelen zijn er een aantal technieken die kunnen helpen om tot de beste prijs te komen.

  • Laat de ander een bod doen

Als jij begint met een bod te doen, dan heb je geen idee wat de richtlijn van de verkoper is en kun je er zomaar (ver) boven het gewilde bedrag zitten. Daarom is het raadzaam de tegenpartij eerst met een prijsvoorstel te laten komen, zodat je dat als ankerpunt kunt nemen voor de onderhandelingen

  • Wees niet te enthousiast

Als jij meteen laat weten dat je heel enthousiast bent en het product graag wilt, dan geef je onbewust aan dat je eventueel ook wel meer wil betalen. Probeer daarom niet te veel te laten blijken hoe graag je het product wilt.

  • Stel geen ja/nee vragen

Als jij de verkoper vraagt of er misschien iets van de prijs af kan, dan kan deze daar makkelijk ‘nee’ op zeggen. Probeer daarom een open vraag te stellen, bijvoorbeeld: ‘Ik zag de kast staan maar de vraagprijs is voor mij te hoog, heb jij een voorstel over hoe we hier uitkomen?’

Bron: Bespaarinfo.nl / Algemeen Dagblad