Moet ik mijn inkomsten via Marktplaats of Vinted doorgeven aan de Belastingdienst?

Kleding marktplaats vinted belasting.jpg

Vinted, een online platform voor tweedehands kleding, laat de Belastingdienst vanaf 2024 meekijken. Als je meer dan 30 items of voor meer dan 2.000 euro per jaar verkoopt, krijgen zij automatisch een seintje. Wat betekent dat voor jou? Radar zocht uit wanneer je als online verkoper belasting moet betalen.

Is het je doel om winst te maken (en behaal je dat ook)?

Of je inkomstenbelasting moet betalen over verkochte spullen, hangt af van het doel van de verkoop. Heb je inderdaad een zak oude kleding die je nooit meer draagt en verkoop je deze via internet? Dan heb je waarschijnlijk geen winstoogmerk, de kleding zal in veel gevallen voor minder worden verkocht dan de aanschafwaarde.

Dat alles verandert wanneer je verkoopt met het doel om inkomsten voor jezelf te genereren. In plaats van een oude zak met kleding, koop je bijvoorbeeld bewust exclusieve sneakers in om op grote schaal - en met winst - door te verkopen op in het internet. In dat laatste geval ben je volgens de belastingdienst wél verplicht om je inkomsten door te geven. 

Ben je ondernemer? En zo ja, voor inkomstenbelasting?

De Belastingdienst maakt onderscheid tussen verschillende zaken. De eerste vraag is: ben je een ondernemer? In het voorbeeld van de zak oude kleding ben je dat niet, omdat het meer tegen een hobby dan ondernemerschap aanschurkt. Maar is je doel toch echt om winst te behalen? Dan ben je mogelijk wel een ondernemer. De Belastingdienst heeft hiervoor criteria online staan, waarmee wordt bepaald of er sprake is van ondernemerschap of niet.

Het is mogelijk dat je voor de Belastingdienst géén ondernemer bent, maar wel inkomstenbelasting en/of btw moet afstaan vanwege je activiteiten op internet. De inkomstenbelasting wordt in dit geval hetzelfde berekend als bij ondernemers. Het verschil is dat je bepaalde aftrekposten dan niet kan toepassen. Inkomstenbelasting wordt altijd betaald over winst, dus als er geen winst wordt gemaakt zul je wel de inkomsten (en uitgaven) moeten doorgeven, maar hoef je er geen geld op toe te leggen.

Moet je ook btw afdragen?

Of je ook btw (ook wel omzetbelasting) moet afdragen als internetverkoper is dan weer afhankelijk van de volgende criteria, opgesteld door de Belastingdienst. Er wordt bijvoorbeeld meegewogen of je vaste en regelmatige inkomsten eraan overhoudt en of de inkomsten plaatsvinden buiten een mogelijke vaste baan.

Heb je een uitkering?

Voor personen die een uitkering ontvangen is het trouwens extra opletten. In dat geval ben je in de meeste gevallen verplicht al je werkzaamheden door te geven. Hieronder vallen dus ook de hobbymatige activiteiten. Mocht je in deze positie zitten is het daarnaast belangrijk hierover goed de administratie bij te houden. Bij het niet doorgeven, kan er later een vordering komen.

Bron: Belastingdienst