background branding

Met deze tips blijft jouw zwarte kleding langer zwart

20221202_zwartekleding.png

Een herkenbaar probleem voor velen: je nieuwe zwarte kleding lijkt na enkele wasbeurten eerder donkergrijs. Gelukkig houd jij met deze tips je zwarte kleding langer zwart.

We vallen gelijk met de deur in huis: hoe voorzichtig je ook met je donkere was omgaat, de verf in de kleding zal uiteindelijk vervagen. Gelukkig kan jij dat proces met onderstaande tips wél iets vertragen.

Een goed begin is het halve werk. Heb je nieuwe zwarte kleding? Laat deze dan - voor de eerste wasbeurt - een nachtje weken in een emmer met een scheut azijn en water. De azijn zorgt ervoor dat de stof langer zijn kleur vasthoudt. Was de kleding daarna volgens het wasvoorschrift en met hulp van onderstaande tips.

Wasmiddel voor zwarte was? JA!

Het klinkt logisch en dat is het ook. Gebruik speciaal wasmiddel voor je zwarte kleding! Wasmiddel voor zwarte was bevat namelijk geen bleekmiddelen waardoor je zwarte kleding écht langer zwart blijft.

Slijtage veroorzaakt vale kleding

Doordat de stof tegen de binnenkant van de trommel schuurt, slijt je kleding eerder. Het is dus verstandig om je kleding binnenstebuiten te wassen. Vergeet ook niet de knopen en ritsen dicht te maken, want ook deze losse onderdelen kunnen de stof beschadigen.

Hoge temperatuur maakt stoffen vaal

Het verstandigst is om jouw zwarte was op een fijn wasprogramma met een laag toerental te draaien. Houd daarbij de temperatuur laag: zo’n dertig tot maximaal veertig graden. Een hoge temperatuur kan namelijk de verf doen vervalen. Dit geldt dus ook voor je strijkijzer! Zet bij het strijken van je zwarte kleding het strijkijzer op de laagste stand.

Zonlicht verbleekt

Stop zwarte kleding niet in de droger, maar hang het op een wasrek te drogen. Droog jij jouw was buiten? Hang je kleding dan binnenstebuiten op. Zonlicht kan namelijk de diepzwarte kleur doen verbleken.

Bronnen: Oma Weet Raad, Libelle, Consumentenbond