background branding

Met deze voeding blijf je gehydrateerd en houd je het hoofd koel op warme dagen

eten.jpg

We kampen nu al weken met hoge temperaturen en als we het weerbericht mogen geloven, duurt dit nog wel even voort. Met deze warmte is het belangrijk om uitdroging te voorkomen en het hoofd koel te houden. Eten en drinken kan je daarbij helpen, dus het is goed om te weten wat je juist wel of juist niet moet eten en drinken tijdens deze hitte. Radar zet het voor je op een rijtje.

Geschikte voeding tijdens de hitte

Watermeloen

Deze vrucht bevat veel water en vitamine C en dat is goed voor de hydratatie van je lichaam. Daarnaast bevat het de voedingsstof lycopeen. Dit pigment geeft fruit een rode en roze kleur, en kan beschermen tegen de gevolgen van UV-straling. Let op! Het is geen vervanging voor zonnebrand, dus je moet blijven smeren. 

Salades 

Veel groenten bestaan voor 95 procent uit water en zijn dus goed voor je vochtgehalte. Voeg vooral veel sla, selderij, radijs, courgettes, komkommer en tomaten toe. Wissel dit af met zo af en toe een fruitsalade met lekker veel watermeloen. Zo blijf jij gehydrateerd en koel. 

Thee

Het is niet het eerste waar je aan denkt, maar je kan je ijsthee beter inwisselen voor een warme kop thee. Een hete drank laat je lichaamstemperatuur stijgen. Om de temperatuur weer te doen dalen, krijgen de hersenen een seintje om meer te gaan zweten en dit zorgt voor snellere verkoeling van het lichaam. 

Water

Dit zal geen verrassing zijn, toch zetten we het op het lijstje. Drink genoeg water om al dat zweten te compenseren. Vind je water maar saai? Doe er dan een schijfje citroen of ander fruit in.

Voeding die je tijdens de hitte beter kan laten staan

IJsjes

Een ijsje is lekker maar niet verkoelend. Een ijsje of koude drank laat je lichaamstemperatuur dalen. Dit zorgt voor een kort verkoelend effect, want je lichaam wil zijn temperatuur constant houden en gaat dus juist verwarmen. Hierdoor stop je met zweten en koel je niet af. 

Alcohol

De verleiding is groot om met dit weer een wijntje of biertje te drinken. Toch kan je het beter laten staan. Van alcohol moet je vaker plassen, daarmee loop je sneller het risico op uitdroging. 

Mango’s, asperges, venkel en artisjok

Deze groentes en fruit kan je beter niet gebruiken in je salade. Net als alcohol hebben deze producten een vochtafdrijvend effect. Je gaat meer plassen en vergroot de kans op uitdroging.

Bron: The Telegraph, NewScientist