'Met kerst nog meer plofvlees in supermarkt'

Het vlees dat supermarkten aanbieden in hun kerstfolders is 'dieronvriendelijker' dan in de rest van het jaar. Van 306 vleesproducten die speciaal voor het kerstdiner zijn bedoeld, heeft maar 8 procent een zogenoemd welzijnskeurmerk.

Dat meldt Wakker Dier dinsdag. De stichting stelt misstanden in de vee-industrie aan de kaak. De organisatie onderzocht de kerst- en weekfolders van de acht grootste supermarkten. Hierin werden ruim 1400 producten in onder meer de categorie vlees, vis en zuivel beoordeeld op duurzaamheid en de mate waarin het biologisch is geproduceerd.

In een normale week heeft één op de vier vleesproducten (28 procent) zo'n welzijnskeurmerk. Plofkip en industrievarken, maar ook kooikonijn en plofkalkoen voeren de boventoon in de kerstfolder, aldus Wakker Dier.

'Voldoende keuze'

Volgens de supermarkten, verenigd in branchevereniging CBL, is er voor de consument voldoende keuze. 'Consumenten die willen kiezen, kunnen kiezen. Ze kunnen kiezen uit 8 procent van 306 producten; hoeveel vlees wil je op tafel hebben?', zegt een woordvoerster van de supermarktkoepel.

Waarom er relatief minder kerstvlees met een welzijnskeurmerk is, kon zij niet zeggen. 'Dat weet ik niet, dat is het inkoopbeleid van supermarkten.'

Bron: ANP