'Met valentijn verras ik mijn kat'

valentijnspoes_130217_780.jpg

Polluitslag.

1 op de 5 pollrespondenten verrast zijn of haar geliefde dit jaar op 14 februari; Valentijnsdag. Wie dat laat, valt niet automatisch binnen de groep die valentijn 'commerciële onzin' vindt. Ook sommige familieleden, vrienden en zelfs huisdieren kunnen een verrassing verwachten.

Dat valentijn commerciële onzin wordt gevonden, bleek uit een peiling vorig jaar. Toen gaf drie kwart van de pollrespondenten aan er zo over te denken. Een bijna even grote groep (70%) van de 1600 huidige pollrespondenten doet er (ook) dit jaar niet aan mee. Zoals Karin (@kdjvdk, op Twitter): 'Waarom wel? Toch geen verrassing meer als een ander bepaalt dat het op een commerciële dag moet.'

(Geheime) liefde

Als 70 procent niet aan valentijn doet, doet bijna 1 op de 3 pollrespondenten er wél aan mee. 21 procent zegt zijn of haar geliefde te verrassen. 22 mensen (1,5%) wagen een gokje en gaan een geheime, of (hopelijk) toekomstige geliefde laten weten wat ze voor deze persoon voelen.

Huisdieren en collega's

Daarmee is niet alles gezegd: valentijnsverrassingen zijn niet enkel voorbehouden aan geliefden. Zo geeft 6 procent op deze dag een blijk van liefde aan familie, 5 procent doet dat aan goede vrienden. Zelfs de huisdieren worden niet vergeten: 2,5 procent kan op het dierequivalent van chocolade en rozen rekenen. Tot slot is 0,5 procent voornemens om een gewaardeerde collega te verrassen.

Nieuwe poll

Benieuwd naar de poll die nu openstaat? Vul 'm hier in. Ben je nog geen lid van het Radar Testpanel, maar wil jij wel je mening mee laten tellen via onze onderzoeken, meld je dan gratis aan.