background branding

Met welke olijfolie kun je bakken, en met welke beter niet?

139410036_l.jpg

Als je eten bereidt is de kans groot dat je daarbij ook olijfolie gebruikt. Je sprenkelt eens wat over de salade en doet een scheutje in de pan. Maar wist je dat niet iedere olijfolie een goede keuze is om te bakken en braden?

Positief effect op gezondheid

Allereerst het goede nieuws: olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren en bevat ook nog eens veel vitamine E. Onverzadigd vet heeft een positief effect op je gezondheid; het verkleint het risico op hart- en vaatziektes

Welke soorten olijfolie koop je in de supermarkt?

Als je naar de supermarkt gaat zijn er meestal drie soorten olijfolie die je kunt kopen: 

  • Vierge olijfolie, dat is olie van de eerste persing. Hierbij zijn de olijven mechanisch geperst zonder dat daarbij de olijven verhit worden. Er worden ook geen andere producten toegevoegd. Het is ‘maagdelijk’, de vertaling voor vierge.
  • Extra vierge olijfolie, is op dezelfde wijze geproduceerd, maar is nog meer verfijnd en heeft een lagere zuurgraad dan vierge olijfolie.
  • ‘Gewone olijfolie’ wordt vaak ook aangeduid als traditioneel of classico. Bij gewone olijfolie krijg je een mix van geraffineerde olie en vierge olie. Wanneer olie geraffineerd is, dan is wordt het tijdens het productieproces verwarmd. Dat gaat ten koste van de smaak.

Welke olijfolie gebruik ik bij het bakken en braden?

Misschien denk je: olie is olie. Toch is dat anders in de praktijk. Waar je gewone olijfolie en vierge olijfolie uitstekend kunt gebruiken om in te bakken is de extra vierge olijfolie daar juist niet geschikt voor. Extra vierge olie is wel zeer geschikt voor de salade, de pasta en koude sauzen, maar niet om te bakken. Als extra vierge olie wordt verhit gaat namelijk veel smaak verloren. Dat is natuurlijk zonde, want het is een dure smaakvolle olijfolie. Maar vervelender: als de temperatuur echt hoog wordt (boven de 180 graden), kunnen zelfs ongezonde stoffen ontstaan omdat de olie gaat ontbinden. 

Hoe weet ik of de olie Extra Vierge is?

Extra vierge olijfolie heeft een goud-groene kleur en is van een hogere kwaliteit dan gewone olijfolie. Daarom is de olie ook duurder dan gewone olijfolie. Op het etiket staat altijd of de olie vierge of extra vierge is. Staat het niet op het etiket? Dan heb je te maken met gewone olijfolie.