Microsoft dwingt Internet Explorer-gebruikers richting Edge

explorer-edge-microsoft-29102020.jpg

Microsoft zet een verdere stap in de uitfasering van zijn browser Internet Explorer. Gebruikers van Internet Explorer kunnen nu bepaalde sites niet meer openen en worden doorverwezen naar de nieuwere browser: Microsoft Edge. Waarom? En wat betekent dit voor jou?

Internet Explorer was jarenlang de meest gebruikte internetbrowser. Momenteel gebruikt nog zo'n vijf procent van de internetgebruikers Internet Explorer. 

Internet Explorer steeds minder ondersteund

Microsoft is de ondersteuning van Internet Explorer steeds verder aan het afschalen. Eerder dit jaar werd al bekend dat het techbedrijf de browser alleen nog voorziet van de noodzakelijke veiligheidsupdates; nieuwe functionaliteiten worden niet toegevoegd. 

Nu gaat Microsoft gebruikers van Internet Explorer op bepaalde sites doorsturen naar Microsoft Edge, meldt Bleeping Computer. Als je bijvoorbeeld naar Facebook, YouTube of Twitter gaat, krijg je de melding dat je die site niet kunt openen in Internet Explorer. Je zult gebruik moet maken van Edge om verder te gaan met surfen. Microsoft heeft een lijst gepubliceerd van websites die je niet meer kunt openen in Internet Explorer. In totaal gaat het om 1.200 websites.

explorer-edge-doorverwijzing-29102020.jpg
Doorverwijzing naar Microsoft Edge. Bron: Bleeping Computer

Verder meldt Bleeping Computer dat je vanaf 13 november niet meer kunt inloggen op Microsoft-accounts via Internet Explorer. Je mail checken via Outlook zal dus niet meer mogelijk zijn. Microsoft Teams is vanaf 30 november niet meer toegankelijk in Internet Explorer. 

Op 17 augustus 2021 stopt Microsoft volledig met de ondersteuning van Internet Explorer.

Overstappen naar Edge

Het alternatief van Microsoft is dus Edge. Dit krijg je standaard geleverd op apparaten met Windows 10. Als je een ouder Windows-apparaat gebruikt, moet je Edge zelf even installeren. Het is in dat geval echter sowieso aan te raden om up te graden naar Windows 10, omdat oudere besturingssystemen niet meer worden ondersteund.

Je kunt je wachtwoorden, zoekgeschiedenis en instellingen meenemen vanuit Internet Explorer. Als je Microsoft Edge hebt geïnstalleerd, kun je in de browser rechtsboven het menu openen. Hier kun je klikken op 'Instellingen'. Selecteer hier 'importeren en exporteren' en kies dat je vanuit Internet Explorer gegevens wilt importeren.

Andere browser ook een optie

Je hoeft uiteraard niet per se Microsoft Edge te gebruiken. Er zijn genoeg andere browsers beschikbaar, waarvan Google Chrome de meestgebruikte is. Radar heeft de populairste internetbrowsers op een rijtje gezet:

Hoe kies je de beste internetbrowser?

Radar schreef eerder ook een artikel over hoe je kunt overschakelen naar een andere browser. Daarin lees je ook hoe je je standaardbrowser instelt.