Miljard Air Miles na 31 oktober waardeloos

airmiles-sparen-inwisselen-punten-28102018.jpg

Nederlanders hebben nog miljoenen euro’s aan Air Miles die binnenkort niets meer waard zijn. Spaarders hebben nog tot 1 november om de punten in te wisselen, bijvoorbeeld voor korting, cadeautjes of uitjes.

Update

Air Miles geeft klanten een maand langer de tijd om hun 'oude' Air Miles te gebruiken. Spaarders kunnen hun miles die ouder zijn dan vijf jaar nu tot 1 december inwisselen.

Vorige week waren er nog 1,8 miljard niet-ingewisselde punten, met elk een waarde van een halve tot een hele cent. Dat komt volgens Loyalty Management Nederland, het bedrijf achter Air Miles, neer op een totale waarde van 9 tot 18 miljoen euro.

Lees ook: Waarom zijn Air Miles nog maar beperkt geldig?

Het van oorsprong Britse spaarprogramma streek begin jaren 90 neer in Nederland. Deelnemende ketens, zoals Albert Heijn en Shell, zagen in Air Miles een handig middel om klanten aan zich te binden. Er was echter een probleem. Doordat de punten onbeperkt geldig waren, wisselden veel Nederlanders de Air Miles nooit in. In 2013 werd daarom een maximale geldigheid van drie jaar ingesteld. Oude punten moesten binnen vijf jaar worden verzilverd.

500 mijloen punten wekelijks ingeleverd

Sinds deze zomer, toen er nog ruim 5 miljard Air Miles op de plank lagen, hebben al veel spaarders hun punten ingewisseld. Volgens Loyalty Management Nederland gaat het wekelijks om zeker 500 miljoen punten. Of alle oude Air Miles op tijd worden ingeleverd, is nog niet te zeggen.

Albert Heijn populairste bestemming

De populairste bestemming is Albert Heijn, waar klanten onder meer korting kunnen krijgen tegen inruil van hun Air Miles. Ook goededoelenorganisaties profiteren van de naderende deadline. Nederlanders doneerden de afgelopen maanden 25 keer zo veel Air Miles als normaal aan liefdadigheid.

Update: Drukte zorgt voor instabiele website

De website van Airmiles is instabiel geworden door grote toeloop van klanten die hun Airmiles willen inwisselen. Zondag is de website al de hele dag onbereikbaar. 'Het speelt al langer en ondanks dat we extra capaciteit hebben ingekocht blijft de website instabiel', zegt een woordvoerder van Loyalty Management Netherlands, het bedrijf achter Airmiles.

Voor het weekend stond de teller nog op 1,8 miljard Airmiles die verlopen. Die spaarpunten zijn in bezit van 540.000 mensen. 'Zij moeten dus nog in actie komen. We zullen morgen zien wat de nieuwe stand is en hoe groot de drukte is op onze website.'

Website regelmatig onbereikbaar

De laatste weken voor de vervaldatum is het verkeer op de website flink toegenomen. Met als gevolg dat de website Airmiles.nl regelmatig onbereikbaar is. Ook ervaren mensen problemen met het inloggen. 'Voor nu kunnen we alleen adviseren aan mensen om het te blijven proberen en je kan ook altijd bij Shell of Albert Heijn terecht met je spaarpunten. Al begrijpen we ook dat mensen zelf willen bepalen waar ze hun miles aan uitgeven', aldus de woordvoerder die stelt dat de vervaldatum ondanks de websiteproblemen 'in principe' gewoon 1 november blijft.

Meer over het besluit dat je Air Miles langer in kunt wisselen 

Bron: ANP

Meer over