background branding

'Miljoenen aan pensioengeld verdwenen op BES-eilanden'

spaarpot_gebroken_123rf_780.jpg

Honderden ambtenaren op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn tot vijftien pensioenjaren kwijt. Dat blijkt uit documenten in het bezit van de ouderenpartij 50Plus, bericht de NOS.

De fractievoorzitter van die partij in de Eerste Kamer, Jan Nagel, stuitte op het probleem tijdens een werkbezoek aan het Caribisch deel van Nederland.

Veel pensioenpremies zijn zoek die zijn geïnd voor 10 oktober 2010. Dat is de dag dat de Nederlandse Antillen werden ontmanteld en het voormalige pensioenfonds APNA zijn verplichtingen overdroeg aan Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN). De gedupeerden hebben in die jaren wel degelijk premie betaald en kunnen dat volgens Nagel aantonen met salarisstroken.

Volgens PCN zaten er van deze mensen geen gegevens in de administratie van APNA en heeft ze van APNA ook geen geld gekregen voor hun pensioenaanspraken.

Verduistering

'Het komt omdat er op de Antillen bij werkgevers vaak onvoldoende besef was van het belang van een volledige en correcte aanmelding', aldus voorzitter Ank Bijleveld van de Raad van Toezicht bij PCN. 'Bij de overgang in 2010 hebben we alles wat bekend was overgenomen.'

Nagel spreekt van verduistering, omdat er geld is geïnd dat nu onvindbaar is. Hij gaat de zaak dinsdag aankaarten in de Eerste Kamer.

Bron: ANP / ANP MediaWatch / NOS

Meer over