background branding

Minder bureaucratie op meer plekken in zorg

dokter_800.jpg

Artsen en verplegers mogen op meer plekken in de zorg hopen op minder bureaucratie. De administratieve rompslomp wordt al aangepakt voor de huisartsen.

Dat werk moet worden uitgebreid naar andere terreinen. Verzekeraars gaan daarover praten met de organisaties voor bijvoorbeeld tandartsen, fysiotherapeuten, apothekers, verloskundigen en psychologen.

Ergenissen

Zorgverzekeraars Nederland heeft dat dinsdag aangekondigd. Volgens een woordvoerder hebben alle organisaties hun grootste ergernissen op een rij gezet. De artsen en verplegers storen zich bijvoorbeeld aan formulieren die naar de bekende weg vragen. 'Formele handelingen waarmee ze iets moeten herbevestigen dat niet veranderd kan zijn. Een huisarts die bijvoorbeeld moet invullen dat iemand echt nog steeds dement is.' Ook dingen die dubbel moeten worden gedaan, zijn een bron van frustratie.

Eerste afspraken

De eerste afspraken worden mogelijk in het voorjaar gemaakt, maar sommige veranderingen laten even op zich wachten. Het is niet duidelijk hoeveel geld kan worden bespaard met minder bureaucratie in de zorg. 'Maar het is vooral belangrijk dat mensen in de zorg de tijd die ze nu moeten besteden aan administratie, kunnen besteden aan zorg.'

Bron: ANP