Minder eieren voor je geld: eieren aanzienlijk duurder dan vorig jaar

eieren186005523_l_normal_none.jpg

Eieren worden de laatste tijd alsmaar duurder, en dat gebeurt niet alleen in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren Nederlanders in februari ruim 26 procent meer kwijt voor eieren dan een jaar eerder. In de Europese Unie bedroeg de prijsstijging gemiddeld dik 31 procent en Amerikanen moesten ruim 55 procent meer betalen voor eieren.

Hiermee zijn eieren veel sterker in prijs gestegen dan boodschappen in het algemeen. De hogere prijzen komen vooral door de sterk gestegen kosten van kippenvoer sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Daarnaast is het aanbod van eieren momenteel kleiner door de vogelgriep, wat volgens het CBS eveneens de prijs raakt.

Oekraïense eieren

Het statistiekbureau merkt ook op dat circa 1 op de 100 eieren in Nederland tegenwoordig uit Oekraïne komt. Daarmee is Nederland de derde bestemming van Oekraïense eieren binnen Europa. 

In totaal importeerde Nederland vorig jaar 7 miljoen eieren uit het door oorlog getroffen land. Voor mei 2022 kwamen er nog nagenoeg geen eieren uit Oekraïne. Nederland voert zelf echter veel meer eieren uit dan het importeert. De uitvoer kwam vorig jaar neer op bijna 1,5 miljard stuks. Vooral Duitsers kochten veel Nederlandse eieren.

Bron: ANP