background branding

Minder hypotheekgaranties verstrekt door hogere prijzen

hypottteeek.jpg

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er minder hypotheken met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verstrekt ten opzichte van een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). De afname hangt samen met de sterk stijgende prijzen voor woningen. Daardoor komen minder hypotheken voor de garantie in aanmerking. De NHG-grens ligt dit jaar op 231.132 euro.

Gemiddelde woningwaarde

Vanaf 1 januari 2017 wordt de NHG jaarlijks gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde. Dan kan een woning tot maximaal 245.000 euro worden gefinancierd met NHG. In de eerste negen maanden van 2016 werd 74 procent van de hypotheken afgesloten met NHG. Dat komt neer op 87.500 huishoudens die de aankoop of verbouwing van hun huis financierden met NHG. Een jaar eerder waren dit er in dezelfde periode ruim 100.000.

Economische tijden

De NHG is in het leven geroepen om in economisch ongunstige tijden restschulden op te vangen. In de eerste negen maanden van het jaar werd 2707 keer een beroep gedaan op de hypotheekgarantie. Dat betekende een daling met ruim een vijfde ten opzichte van een jaar eerder.

Extra aflossingen

Volgens het WEW is de daling onder meer te danken aan de extra aflossingen op hypotheken. Daarnaast zorgden ook de lage rentestand en de stijgende huizenprijzen er voor dat minder huishoudens in de problemen kwamen.

Premie huizeneigenaren

Mede doordat er minder vaak een beroep werd gedaan op het fonds steeg het vermogen van het WEW naar 944 miljoen euro. De premie die huizeneigenaren eenmalig voor een NHG-hypotheek betalen blijft ook volgend jaar 1 procent van de lening.

Bron: ANP