background branding

Minder nieuwe auto's verkocht in 2016

autoverkoop16.jpg

De verkoop van nieuwe auto's is in 2016 bijna 15 procent lager uitgekomen dan een jaar eerder. Brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging telden alles bij elkaar 382.825 personenwagens die op kenteken zijn gezet.

De forse terugval komt vooral door de nieuwe bijtellingsregels die sinds begin vorig jaar gelden. Autobedrijven en leasemaatschappijen hebben eind 2015 juist extreem veel nieuwe diesels en stekkerwagens op kenteken laten zetten, om nog te profiteren van de oude belastingtarieven. In december van dat jaar rolden zelfs bijna twee keer zoveel auto's de showrooms uit dan afgelopen maand.

Goed jaar voor tweedehands auto's

RAI Vereniging en BOVAG verwachten dat de verkopen dit jaar weer zullen toenemen, tot circa 415.000 stuks. De organisaties gaan ervan uit dat de Nederlandse automarkt vanaf 2017 in rustiger vaarwater komt, aangezien er geen ingrijpende fiscale wijzigingen meer op stapel staan voor de komende jaren.

Wat betreft tweedehands auto's was 2016 wel een goed jaar, zo blijkt uit cijfers van VWE voertuiginformatie en -documentatie. Door particulieren zijn in totaal ruim 1,8 miljoen occasions aangeschaft, wat neerkomt op een stijging van 3,6 procent.

Bijtellingsregels

De goede cijfers op de tweedehands markt zijn voor een deel eveneens te verklaren door de begin vorig jaar veranderde bijtellingsregels. Veel auto's die in 2015 als nieuw op kenteken zijn gezet, zijn pas dit jaar als gebruikte wagens aan de man gebracht. Bij zakelijke rijders waren die bolides met bouwjaar 2015 erg gewild, omdat voor hen dan nog de oude, lagere bijtelling gold.

Het best verkochte merk, zowel nieuw als tweedehands, was afgelopen jaar opnieuw het Duitse Volkswagen.

Bron: ANP